Šćekić: Tražićemo da se utvrdi kako je pacijent iz Plava zadržan u beranskoj bolnici

0
707

Iz Kriznog medicinskog štaba, kao i Opšte bolnice Berane, juče nisu mogli dati podatke o situaciji u toj ustanovi, pojasnivši da je u toku procesuiranje događaja od epidemiološke službe i nadležnih institucija.

Direktor Doma zdravlja Plav Omer Šahmanović, kazao je da je u toj ustanovi stanje redovno.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, Plavljanin kod kojeg je potvrđen novi koronavirus, prije hospitalizacije u beransku Opštu bolnicu, bio je pacijent Doma zdravlja u Plavu. Na pitanja “Vijesti” u vezi sa slučajem iz Plava, Šahmanović je reportera uputio na IJZ i NKT. Na upit da li su preduzeli bilo kakve mjere zaštite zaposlenih, nakon saznanja da su ljekari plavskog DZ bili u kontaktu sa osobom kod koje je kasnije potvrđen koronavirus, Šahmanović je rekao da nisu dobili bilo kakve naredbe IJZ i da je situacija – redovna.

Predsjednik Opštine Berane i Opštinskog tima za zaštitu i spasavanje Dragoslav Šćekić kazao je „Vijesti“ da je najbitnije da rezultati testiranja zdravstvenih radnika i pacijenata beranske bolnice budu negativni.

Šćekić je kazao i da nema precizne informacije, ali da očekuje da će ih dobiti danas, tokom sjednice Opštinskog tima za zaštitu i spasavanje.

Prema njegovim riječima, tražiće da se utvrdi kako je pacijent uopšte primljen i zadržan u beranskoj bolnici, ko ga je i zbog čega uputio.

“Mi poštujemo mjere i naredbe Nacionalnog koordinacionog tijela i procedure koje su donijete. Beranska bolnica je regionalni centar za Covid-19, što znači da bi interne i hirurške procedure, iz opština koje imaju samo primarni nivo zdravstvene zaštite, trebalo da budu prosljeđivane u bjelopoljsku bolnicu. Zato se postavlja čitav niz pitanja: ko je iz plavskog primarnog zdravstvenog nivoa uputio pacijenta na beransku bolnicu, kako se uopšte našao u njoj, ostao danima i doveo u pitanje zdravlje i pacijenata iz sobe u kojoj je bio, ali i zdravstvenih radnika koji sve ovo vrijeme bezrezervno i bez zadrške daju svoj maksimum kako bi situacija u Beranama bila pod kontrolom“, poručio je Šćekić.

Prema nezvaničnim informacijama „Vijesti“, pacijent je, nakon obrade povrede na odjeljenju hirurgije, smješten na interno odjeljenje, na kojem je proveo nekoliko dana.

“A na ova pitanja moraju dati odgovor – od plavskih zdravstvenih ustanova do beranske bolnice. Beranski Opštinski tim za spasavanje to ne može i neće ignorisati, već ćemo prikupiti sve informacije, kako bismo znali na koji je način rad Regionalnog bolničkog centra za sjever doveden u pitanje“, poručio je Šćekić.

Prvi čovjek Opštine Plav Mirsad Barjaktarević rekao je za RTCG da očekuje informacije od IJZ i beranske Opšte bolnice i poručuje da su u toj opštini spremni i na drastične mjere ako se potvrdi da postoji žarište.

Šćekić poručuje da je trenutno najviše zabrinut za rezultat testiranja drugih pacijenata i četrdesetak zdravstvenih radnika.

Izvor: Vijesti