Salko Luboder: Ibiš je paradigma kreativnosti i rijetko viđenog dara

0
31

Povodom smrti Ibiša Kujevića, istaknutog kulturnog stvaraoca i folkloriste, direktor Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore Salko Luboder izrazio saučešće.

Ibiš Kujević je ostavio neizbrisiv trag na polju folklornog stvaralaštva i kulturne baštine naših prostora postajući paradigma kreativnosti i rijetko viđenog dara u kulturnom i umjetničkom stvaralaštvu.  

Jedinstvenom stvaralačkom imaginacijom, sa senzibiletetom za čuvanje autentičnog i posebnog, a isto vrijeme uneverzalno vrijednog, folklornom igrom i koreografijama koje dovode do ushićenja, širom zemaljskog šara pronio je slavu svojih Rožaja, Crne Gore i Sandžaka.

Svojim radom dao je nemjerljiv doprinos očuvanju i razvoju kulture Bošnjaka, obogaćujući istovremeno kulturnu riznicu Crne Gore i ostavljujući svijetleći trag na kulturnoj sceni naših prostora.

Na kulturnim poslenicima ostaje obaveza trajnog poštovanja Ibišovog djela, a na svima nama amanet da u vječnom sjećanju čuvamo neprolazne vrijednosti njegovog stvaralaštva.