SAD daju zeleno svijetlo za formiranje vojske Kosova

0
116

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da Kosovo ima „blagoslov“ SAD za transformaciju Bezbjednosnih snaga Kosova u Oružane snage Kosova.

„Kosovo ima blagoslov Amerike, Departmana odbrane za vojsku Kosova. To je najbolja vijest koju donosimo iz Amerika ovog puta“, rekao je Haradinaj na konferenciji za novinare po povratku iz SAD-a.

Haradinaj je tokom boravka u Njujorku, na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, imao brojne sastanke sa predstavnicima zemalja iz cijelog svijeta.

On je rekao da je dobio podršku SAD-a i zemalja Evropske unije za evroatlantski put Kosova i za sve značajne procese.

Haradinaj je rekao da je u Njujorku i Vašingtonu razgovarao o članstvu Kosova u Interpolu, sigurnosti i dijalogu.

Govoreći o susretu sa američkim sekretarom odbrane Džejmsom Matisom, Haradinaj je rekao da je razgovarao o bezbjednosti uopšte, vojsci Kosova i dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

„Dao sam garancije generalu Matisu da je Kosovo stabilno, da će se saradnja sa KFOR-om i NATO nastaviti, znači sa američkim trupama na Kosovu“, kazao je Haradinaj.

On je rekao da je američkog sekretara odbrane informisao o procesu transformacije BSK u Oružane snage Kosova.

Kosovo uživa veliko poštovanje institucija SAD, u ovom slučaju institucija odbrane i bezbjednosti, posebno sekretara Matisa koji je dao podršku Vojsci Kosova, kazao je Haradinaj.

Takođe je Matisa informisao o dijalogu o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i pri tome dodao da je potrebno naći rješenje i međurnarodni bilateralni sporazum koji bi bio pravno obavezujući, ali nikako promjenom granice ili razmjenom teritorija.