RTV Rožaje od Opštine traži 350.000 eura

0
675

Zaposleni u rožajskoj Radio -televiziji, održali su jednočasovni štrajk upozorenja, zbog, kako naglašavaju, finansijskih problema, koji prema nezvaničnim informacijama prelaze 650.000 eura. Usled nemogućnosti da riješi osnovne probleme, ostavku na mjesto v.d. direktora RTV, podnijela je Lejla Fetahović, koja je ovu funkciju obavljala tek nekoliko mjeseci.Prema riječima Rešada Kalača, predsjednika sindikalne organizacije RTV Rožaje, 25 zaposlenih na ovaj način pokušavaju da ukažu na probleme koji se i pored apela, ne rješavaju duže vremena.

Na ovaj korak smo praktično prinuđeni jer smo suočeni sa brojnim problemima koje niko ne želi da riješi i pored toga što smo upozoravali na to. Uloga naše medijske kuće je ogromna obzirom da u njenom sastavu funkcioniše, radio, televizija i internet portal. Najviše nas brine to što ćemo ovu godinu završiti sa nedefinisanim statusom, kada je riječ o zaradama, uplatama poreza i doprinosa, te budžetu za narednu godinu. Zarade nam kasne četiri mjeseca ali smo suočeni i sa višegodišnjim dugovima za poreze i doprinose, koji nijesu uplaćivani blizu šest godina – kazao je Kalač, ističući da im je nagoviješteno da bi mogli do kraja godine da dobiju dvije mjesečne zarade.

I pored toga planirani budžet za narednu godinu za našu kuću ne uliva nadu da bi mogli da opstanemo. Prema našim informacijama na račun naše medijske kuće iz lokalnog budžeta, predviđeno je svega 220.000 eura što nije ni blizu iznosa sa kojim bi dosta uspješno mogli da funkcionišemo. Prema našim planovima naš godišnji budžet bi morao biti između 320.000 i 350.000 eura i samo sa tim sredstvima naše poslovanje bi moglo biti pozitivno. O ovome smo upoznali opštinsko rukovodstvo, obzirom da je lokalna uprava osnivač naše medijske kuće – naglasio je Kalač,

On je istakao da su ispoštovali zakonsku proceduru za organizovanje štrajka upozorenja koji ima isključivo socijalni karakter.

Nemamo ni jednog ‘politički obojenog zahtjeva. Jedino što tražimo je poboljšanje socijalnog položaja zaposlenih, te uslova rada, kao i održavanje kontinuiteta rada RTV Rožaje, koji, po našem mišljenju zavređuje pažnju naših građana i dijaspore – rekao je Kalač.

Zposleni u RTV Rožaje su u uz zahtjeve odgovornima dali rok da njihove probleme riješe do 31. decembra. Kalač je kazao da će nakon ovog roka odlučivati o daljim koracima.

Vera Ratković (Dan)