Rožajci žele da vrate oduzetu teritoriju

0
710

Crnogorski komitet pravnika za zaštitu ljudskih prava i Mjesna zajednica Koljeno iz Rožaja, predali su zahtjev za pokretanje postupka revizije granice izmedju  Opštine Rožaje i Opštine Berane. Zahtjev o pokretanju postupka revizije je predat predsjedniku Opštine i predsjedniku Skupštine opštine Rožaje. Zahtjevom je traženo da se odlukom lokalnog parlamenta, izdejstvuje da republički parlament još jednom stavi na dnevni red preispitivanje svoje odluke iz novembra 1990.g., kojim je bez opravdanog razloga, Rožajama oduzeta nemjerljiva privredno šumska i turistička osnova.

Iz Crnogorskog komiteta za zaštitu ljudskih prava ističu da se ne mire sa takvim odnosom prema Rožajama sredini koja je u svim vremenima iskazala patriotizam prema Crnoj Gori i njenim istorijsko-političkim interesima. Dalje ističu da su građani Rožaja spremni da u najskorije vrijeme samoroganizovano, iskažu svoj stav, u formi kolektivnog zahtjrva-peticije koju bi uputili crnogorskom parlamentu da očigledno nezavršeni problem međuopštinske granice, još jednom preispita.

Sporna teritorija

U zahtjevu Mjesne zajednice Koljeno stoji „da je suvišno iznositi brojne neoborive argumente koji idu u prilog nezakonitosti i nepravičnosti te odluke ali da samo načelno valja ukazati na neke ključne činjenice:konfiguracija terena prema pravilima odvajanja terena po međunarodnim i domaćim pravilima, opredeljivala je određenje i vjekovno  trajanje linije odvajanja rožajske i beranske Opštine. Sve vojne, topografsko-geografske i katarske mape iz vremena trajanja Osmanske imperije, Austrougarske okupacije, Crne Gore prije i nakon berlinskog kongresa, Kraljevine Srb Hrvata i Slovenaca, pa iz vremena NRJ, FNRJ, SFRJ,SRJ pa i SCG nijesu poznavale drugu međuopštinsku liniju osim one koja je postojala do donošenja sporne skupštinske odluke“.

Zahtjevi su upućeni i svim klubovima odbornika u Skupštini opštine Rožaje.