Redžovići žele Opštinu Biševo

0
2487
Rožajsko selo Biševo

Bratstvo Redžović iz Mjesne zajednice Biševo pokrenulo je inicijativu da se ovoj lokalnoj zajednici vrati status opštine. Kako ističu, Biševo je sve do 1956. godine funkcionisalo kao opština.

– Biševo je svojevremeno imalo i svoj poštanski broj 84315 koji je zadržalo i prestankom postojanja opštine, sve do danas. Već smo na ovu temu pokrenuli razgovore sa drugim bratstvima koja gravitiraju nekadašnjoj opštini Biševo, a inicijativu ćemo uputiti institucijama u Crnoj Gori od kojih očekujemo da će odlučiti onako kako mi želimo – u ime bratstva kaže Mersudin Redžović, zvani Foćka .

Selo Biševo nadomak Rožaja

Redžović tvrdi da se inicijativi pridružuju i ostala plemena koja žive u Biševu, među kojima su: Omerovići, Mukovići, Čolovići, Sinanovići, te žitelji Bijele Crkve, sela koje je svojevremeno pripadalo opštini Biševo.

– Ideju smo pokrenuli kao najstarije bratstvo u Biševu. Inicijativu su podržali brojni žitelji Bijele Crkve, Radetine, Razdolja, Paučine, Vuče, Bukovice, Malindubrave, Crnče, Baća, Jablanice, Čokrlija, Donjeg Biševa, Sinanovića Luka… Ideji da se Biševu vrati status opštine pridružilo se oko 470 Biševaca koji žive u Njemačoj, Švajcarskoj, Švedskoj i drugim zapadnim zemljama. Oni su postigli dogovor da 30 procenata svojih ukupnih godišnjih budžeta ulože u razvoj Biševa. Povodom ove inicijative u Njemačkoj je već osnovan Fond za razvoj Biševa i planirano je da se u rješavanje statusa opštine Biševo krene odmah, te da nam se taj status vrati do kraja 2020. godine. Činjenice su da je u Biševo i druga okolna sela koja su pripadala ovoj nekadašnjoj opštini živjelo između pet i po i šest hiljada građana. Nažalost, veliki broj njih je napustio svoja rodna mjesta i odselili su se u inostranstvo. Najveća migracija se desila u poslednjih pet godina kada je Biševo i njegova okolina ostala bez više od šezdeset procenata stanovništva – kaže Redžović i dodaje da je većina stanovnika Biševa uz DPS, ali da je dolaskom Bošnjačke stranke na vlast, kako kaže, sve otišlo u nekakvom drugom pravcu.

Selo Biševo nadomak Rožaja

– Najgore je što je ovdje zaživio nacionalizam, a stanovništvo bez prestanka odlazi iz ove sredine jer nema od čega da živi. Bošnjačka stranka je zavela stanovništvo pokušavajući da ga povede stranputicom. Ne želimo da živimo pod takvom vlašću jer nam je orjentacija crnogorska i ne želimo da budemo žrtve vođa BS. Nama je matica Crna Gora i ne može nikako to biti Sarajevo, Novi Pazar, Turska niti Palestina, jer smo ovdje svoji na svome – naglašava Redžović.

Njegov komšija Sabahudin Čolović dodaje da im je cilj da samostalno odlučuju osvojoj sudboni.

– Cilj nam je da ne živimo pod okolnostima koje kreira Bošnjačka stranka, pa smo odlučili da uzmemo stvari u svoje ruke. Ne želimo da podržimo nijednu jednonacionalnu partiju, pa ni Bošnjačku stranku, već one koje su procrnogorske. Žalosno je što je Bošnjačka stranka pokupila gro funkcija u državi Crnoj Gori, a mislima su u Bosni i Turskoj. Mi ne želimo da idemo za takvom partijom i zato hoćemo samostalno da odlučujemo o svojoj sudbini, kao što je to postignuto u Gusinju, Petnjici, Golubovcima, Malesiji – naglašava Čolović.

Piše: Vera Ratković (DAN)