Ravnopravnost nije potiranje već poštovanje razlika

0
475

Ravnopravnost i suživot ne mogu počivati na potiranju razlika, nacionalnih, vjerskih, rasnih ili bilo kojih drugih, ravnopravnost i suživot moraju počivati upravo na prihvatanju i poštovanju tih razlika.

Ako neko, kao državni službenik ili namještenik, nije neutralan i nepristrasan onda to, svakako, ne proističe iz njegovog odijevanja već je to plod onoga što je u njegovom mozgu.

Hocemo li, slijedeći (eventualno ovakvu) logiku Vlade, polazeći od činjenice da ime (i prezime) u Crnoj Gori, prilično jasno i skoro stoprocentno često, ukazuje na nacionalnu pripadnost, kod muslimana i vjersku, morati da mijenjamo imena i prezimena da, radeći u drzavnoj upravi, ne bismo bilo sumnjivi?

Uostalom, “ukinite” mito i korupciju, ove pojave daleko više i cešće od odijevanja koje izražava vjersku pripadnost dovode u sumnju nepristrasnost sluzbenika i ravnopravnost stranaka.
Naprotiv, odijevanje koje izražava vjersku pripadnost prije je, ili uvijek proistice li iz iskrenih vjerskih ubjedjenja, garant nepristrasnosti nego razlog za sumnju i nju, u to budite sigurno i vi u Vladi i stranke u postupcima pred ovim državnim službenicima i namjestenicima.

Neću ovom prilikom o Etičkim kodeksom prihvatljivom nacinu odijevanja koje, moram priznati, covjeka kada udje u drzavnu instituciju navede da posumnja kako je promasio i usao bordel.

Moram, ipak, konstatovati da je ovakva norma bila dio svih ranijih Etickih kodeksa i ona ne zabranjuje eksplocitno nosenje odjece koje ukazuje na vjersku pripadnost već tu zabranu uslovljava dovodjenjem u sumnju nepristrasnost i neutralsnot drzavnog sluzbenika i namjestenika te nije do sada proizvodila kršenje ovih prava u praksi, nadam se da nece ni u buduce, pa medijska aktuelozacija i tumacenje ove teme na ovaj nacin moze imati i politicku pozadinu.

No, bude li se desilo tako nesto, na raspolaganju su mnogi pravni mehanizmi zastite obzirom da Evropska konvencija o ljudskim pravima u čl. 9 garantuje slobodu privatnog i javnog manifestovanja vjerskih ubjedjenja i da je to isto garantovano cl. 46 Ustava Crne Gore. Pri tom, IZCG je potpisala sa Vladom CG ugovor koji garantuje pravo na nesmetano oblačenje muslimana u skladu sa vjerskim propisima.

Na kraju, Bošnjački – muslimanski predstavnici u Vlasti, zakonodavnoj i izvrsnoj ce, ubijedjan sam, naci nacin da zastite naše medjunarodnim i domacim pravnim aktima zasticeno pravo na javnu manifestaciju vjerske pripadnosti, kao izraz svoje lične odgovornosti pred Bogom ali i političke i lične pred narodom jer eventualno ćutanje na eventualno kršenje vjerskih sloboda ne može dobiti našu političku podršku i ne može biti kompenzovano ničim drugim.

Piše: Ahmed Avlijani