Rakočević: Hitno organizovati parlamentarne izbore, ne spajati ih sa predsjedničkim

0
142

Crna Gora je izgubila vrijeme i još jednu šansu da postigne dobru kondiciju na evropskom putu i dodatno urušila međunarodni imidž zbog odbijanja smijenjene većine da prihvati realnost – odnosno da treba ići na vanredne parlamentarne izbore, ocijenio je poslanik DPS-a Nikola Rakočević u emisiji “Pressing” na Gradskoj RTV.

Sada se, kaže, potvrđuje da je predsjednik države Milo Đukanović bio u pravu kada nije dao mandat za sastav Vlade Miodragu Lekiću.

“Treba naći prostora da se za istim stolom okupe akteri parlamentarnih partija i da se dogovore uslovi za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora”, smatra Rakočević.

Ipak, dodaje, sa rezervom treba primati poruke od političkih subjekata koji su do prije nekoliko dana tvrdili da vanredni parlamentarni izbori moraju da se održe u avgustu 2024. godine.

“Ako imate krizu na institucionalnom, ekonomskom i ukupnom društveno-političkom nivou vanredni parlamentarni izbori treba da se dese odmah, prvog dana kada to bude moguće u skladu sa Ustavom i zakonom, a ne čekati neki trenutak da ih spajamo sa predsjedničkim”, pojašnjava Rakočević, ističući da izbore treba organizovati što hitnije.

Optimista je da će doći do izbora sudija Ustavnog suda i dogovora oko datuma održavanja vanrednih parlamentarnih izbora.

“Da bi se to i desilo, treba svi da pomjere u stranu partikularne interese i stave interes građana na prvo mjesto. Interes građana u ovom trenutku je da dođemo do stabilne evropske Vlade koja će Crnu Goru ojačati ekonomski, socijalno i učiniti je prvom narednom članicom Evropske unije. Imamo veliku šansu za to”, ističe Rakočević.

Propustili smo, kaže, puno dobrih prilika.

“Najveću kada smo formirali manjinsku Vladu. Tada smo iz Brisela i Vašingtona dobili ohrabrenje da Crna Gora treba da dobije završna mjerila u poglavljima 23 i 24 i dali nam konkretnu agendu koju treba da slijedi Vlada Dritana Abazovića. Samo zbog toga smo joj i dali podršku da taj posao obavi do kraja”, poručuje Rakočević.

On dodaje da je Abazović bacio pod noge evropsku agendu i fokus stavio na interese drugih strana, koje se, kako kaže, nalaze izvan evropskog prostora i koje su suprotstavljene vrijednostima Evropske unije.

“To su prepoznali u Briselu i Vašingtonu i označili Abazovića i njegovu Vladu kao jedinog krivca za gubljenje velike šanse na evropskom putu”, naglašava Rakočević.