Rahman Husović novi predsjednik Rožaja

0
638
Rahman Husović

Rahman Husović i zvanično je predsjednik Opštine Rožaje.

Za Husovića su na XII sjednici lokalnog parlamenta glasali svi prisutni odbornici.

Nakon polaganja zakletve Husović je iskazao zadovoljsvo zbog podrške koju je dobio od svih odbornika iz redova parlamentarnih stranaka i ukratko predstavio viziju budućeg rada.

Prenosimo vam njegovo obraćanje u sjelosti:

„Želim da vam se srdačno zahvalim na povjerenju koje ste mi ukazali na način što ste mi povjerili funkciju prvog, ujedno, od danas, i najodgovornijeg čovjeka u opštini.

Htio bih, na samom početku svog prvog obraćanja u svojstvu predsjednika Opštine, da napomenem da je Rožaje naša zajednička kuća koju moramo brižno graditi i čuvati jer drugi dom nemamo. Jedino snagom zajedništva i visokim stepenom društvene odgovornosti možemo dalje unapređivati životne uslove i graditi bolju budućnost za generacije koje dolaze.

Kao predsjednik Opštine, sa sigurnošću vam mogu reći, da će rad lokalne samouprave, u periodu koji je pred nama, biti isključivo zasnovan na načelima zakonitosti, demokratičnosti i profesionalnosti. Rad lokalnih organa i službi biće, uz to, efikasan, odgovaran, transparentan i u funkciji ostvarenja zajedničkih interesa.

Neovisno od političke, vjerske i nacionalne pripadnosti svi građani Rožaja imaće jednak status i mogućnost da, posredstvom važećih mehanizama, aktivno učestvuju u došenju odluka od kolektivnog značaja.

Dragi građani, želim da vam sa ovog mjesta poručim da ćemo posebno voditi računa o zajedničkoj imovini, te zakonito i domaćinski upravljati finansijskim sredstvima kojima raspolažemo a koja su, podsjećam, zajedničko dobro.

Smatram da je važno napomenuti da je pred nama puno novih izazova koji se prevenstveno odnose na novu etapu razvoja Rožaja.

Prema dostizanju  razvojne vizije koračaćemo, rame uz rame, sa saradnicima kojima je Rožaje, kao i nama, prioritet.

Svjedoci ste da smo u toku nekoliko minulih godina, zahvaljujući Vladi Crne Gore, započeli realizaciju jako važnih infrastrukturnih projekata koji su platforma za ostvarenje razvojnih ciljeva  naše opštine. Uz dalju izgradnju saobraćajne i komunalne infrastrukture, te unapređenje poslovnog ambijenta, stvaraćemo realne uslove za ulaganja domaćih i stranih privrednika, ujedno, rješavaćemo i problem nedovoljne zaposlenosti naših sugrađana.

Kroz rad na zajedničkim projektima, cilj nam je da i da dodatno ojačamo veze sa  našom braćom i sugrađanima u dijaspori a da pritom razvijamo modele za ostanak mladih ljudi na ovim prostorima kako bi znanjem i vještinama doprinosili razvoju sopstvene zajednice.

Opšte je poznato da je Rožaje opšina koja obiluje prirodnim resursima pogodnim za razvoj različitih oblika privrede. Sprovodeći jasnu strategiju razvoja učinićemo sve da turizam i poljoprivreda zažive u pravim oblicima što će ujedno usloviti rast trgovine i drugih oblika privređivanja.  U toj oblasti, već imamo konkretna rješenja čija realizacija uskoro treba da počne.

Posebnu pažnju obratićemo na ruralna područja. Izgradnja i modernizacija putne mreže, kao i komunalne infrastrukture, mora zahvatiti sva sela kako bi se jednako poboljšao kvalitet života svih građana.

Vlada Crne Gore, posredstvom svojih resora, biće i dalje naš partner i pružaće još jaču podršku realizaciji započetih i najavljenih i novih razvojnih projekata.

Sa posebnom pažnjom, a uz podršku nadležnih institucija, zalagaću se za očuvanje i unapređenje duhovnog i materijalnog nasleđa koje daje pečat rožajskom kraju, kao i za kreiranje novih sadržaja kojima ćemo upotpuniti kulturni, sportski i ukupan društveni život naše opštine. Stvaraćemo nova i njegovati tradicionalna prijateljstva sa opštinama i gradovima u državi i regionu.

Dodao bih i zapažanje da je Rožaje sredina čije građane krasi otvorenost prema ljudima kao i sve one civilazacijske vrijednosti koje su uslov prosperiteta.

Stoga, pozivam vas da u vremenu koje je pred nama prevaziđemo političke i druge razlike i da se, kako sam napočetku kazao, uz doprinos svakog građanina, okrenemo opštem društvenom interesu.

Lično sam ubijeđen da slogom i zajedničkom brigom o zajednici možemo ostvatiti zacrtane ciljeve jer, bez sumnje, svi volimo Rožaje i želimo mu svijetlu budućnost“, kazao je Husović u svom prvom obraćanju u svojstvu predsjednika Opštine.