Radulović: Ukoliko do 6. marta ne bude predložen novi mandatar, automatski slijede izbori

0
300

Odluka potpredsjednika Skupštine,Strahinje Bulajića, da neće zakazati sjednicu Skupštine Crne Gore, na kojoj treba da se raspravlja o novom šefu zakonodavnog doma, može se svesti pod institut opstrukcije, ocijenio je za Gradsku RTV Branislav Radulović, predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore. Navodi i da su ustavne odredbe jasne, pa, ukoliko do 6. marta od strane predsjednika ne bude predložen novi mandatar, automatski slijedi izborni proces.

Zasijedanje Skupštine Crne Gore je neupitna ustavna kategorija, dok je sjednica tehničko pitanje o kojem odlučuje rukovodstvo parlamenta i prirodno je da ustavopisac nije predvidio opstrukciju institucija sistema, kazao je Radulović. Bilo bi zaista poražavajuće da, nakon Ustavnog suda i svih pravosudnih institucija i Tužilačkog savjeta, pored vanrednog stanja u Vladi imamo i vanredno stanje u Skupštni.

„Prirodno je za očekivati da, na zahtjev 49 poslanika, odnosno 3/5 većine u parlamentu, bude sazvana sjednica i parlament funkcioniše i donosi odluke u ime građana koji su birali političke predstavnike. Sve ostalo se odista dovodi, ne u pitanje pravnog, već nečeg političkog, što i jeste namjera, a onda možemo to svesti pod institut političke opstrukcije“, navodi Radulović.

Kako je kazao jedan od ranijih predsjednika parlamenta, Poslovnik Skupštine Crne Gore propisuje da prvo redovno proljećnje zasijedanje Skupštine počinje prvog radnog dana u martu, ali taj akt ne obavezuje predsjednika da sjednicu održi. Problematično je, kako navodi, to što ne postoji Zakon o Skupštini koji bi regulisao ovo pitanje. Kada je riječ o roku za izbor novog mandatara, Radulović objašnjava da ustavne odredbe daju odgovarajuće prekluzivne rokove.

“U ovom slučaju imamo rok od 30 dana. Zatim slijedi rok od 90 dana u kojem je mandatar dužan parlamentu ponuditi sastav novog kabineta i imamo sada informacije da će, u okvirima tog roka, biti obavljene konsultacije i predložen mandatar. Ukoliko se ti rokovi ne bi ispoštovali, onda prirodno, ustavne odredbe su jasne, i u tom slučaju automatski slijedi izborni proces”, kaže on.

Podsjećamo, nepovjerenje 42. Vladi Crne Gore izglasano je 4. februara. Imajući u vidu da je zakonski rok za izbor novog mandatara 30 dana, predsjednik države do 6. marta mora povjeriti mandat, inače nam slijede vanredni parlamentarni izbori.