Prva zvanična posjeta Austriji nakon referenduma

0
82

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković i savezni kancelar Republike Austrije Sebastijan Kurc saglasili su se danas u Beču da su bilateralni odnosi dviju država dobri i da vide mogućnosti za dalji razvoj posebno u ekonomiji. Kancelar Kurc je rekao da Austrija u potpunosti podržava evropske aspiracije naše zemlje, a premijer Marković da naša zemlja visoko cijeni angažman Austrije i kancelara Kurca lično na Zapadnom Balkanu.

Konstatujući dobre odnose Austrije sa regionom Zapadnog Balkana, kancelar Kurc je istakao vrlo dobre odnose sa Crnom Gorom – dobru političku povezanost i veliki ekonomski potencijal.

“Austrija je jedan od najvećih investitora u Crnoj Gori i vidimo ovdje takođe odličan potencijal i mnogo mogućnosti za ekonomsku razmjenu ali i za dodatne investicije u Crnoj Gori“, rekao je kancelar Kurc na zajedničkoj konferenciji za medije održanoj u Saveznom kancelarijatu nakon zvaničnih razgovora.

Savezni kancelar Kurc se osvrnuo na napredak koji je Crna Gora ostvarila na planu evropskih integracija i ocijenio posebno značajnim nastavak jačanja vladavine prava, borbe protiv korupcije i borbe za slobodu štampe.

Premijer Duško Marković je i ovu priliku iskoristio da se zahvali Kancelaru na podršci našoj zemlji i cijelom regionu Zapadnog Balkana.

„Zadovoljstvo je boraviti u Beču u prvoj zvaničnoj posjeti predsjednika Vlade Crne Gore Austriji nakon obnove nezavisnosti 2006. godine. Nakon više susreta u posljednje vrijeme, drago mi je da smo se ponovo sreli ovdje i nastavili dijalog o daljoj saradnji i dosadašnjim rezultatima u odnosima Crne Gore i Austrije. Crna Gora veoma cijeni ulogu Austrije, kao i kancelara lično, na Zapadnom Balkanu. Prije svega cijenimo istrajno zalaganje za učvršćivanje evropske perspektive Crne Gore i regiona, snažno iskazano i tokom predsjedavanja Austrije Savjetom Evropske unije prošle godine“, rekao je premijer Marković na konferenciji za medije.

Kancelar Kurc je čestitao predsjedniku Markoviću na pozitivnom razvoju Crne Gore.

„U Crnoj Gori imamo gotovo 5 odsto ekonomskog rasta  prošle godine i najvjerovatnije 4 odsto ove godine. To su  puno veće brojke i  vrlo pozitivni izgledi za ekonomski rast, što je zaista optimistično za Crnu Goru, a  i za region. Vaš ekonomski rast je daleko iznad našeg. Austrija se raduje uspjehu i podržava Crnu Goru i zemlje Zapadnog Balkana”, poručio je austrijski kancelar.

Kancelar Kurc je kazao i da u Austriji živi mnogo Crnogoraca koji daju značajan doprinos austrijskom društvu. Istakao je da Austrija ostaje i dalje pouzdani partner za Crnu Goru i region i tim povodom se zahvalio Premijeru na dolasku i na mogućnosti kvalitetne razmjene mišljenja.

Razgovori su vođeni nakon svečanog dočeka koji je crnogorskom premijeru priređen uz najviše državne počasti.