Prestižno priznanje za OŠ „Mustafa Pećanin“

0
1021

Internacionalna kulturna asocijacija IKA obilježila je sinoć tri godine rada uručivanjem nagrada i priznanja medijima, direktorima i profesorima škola, sekretarijatima, kulturnim radnicima, Zavodu za školstvu.

Među onima koji su dobili ovo prestižno priznanje je i OŠ „Mustafa Pećanin“ iz Rožaja.

Od preko stotinu crnogorskih škola, ova obrazovna ustsnova je zahvaljujući podšci uprave, angažovanju profesorica i sjajnoj i talentovanoj djeci, izabrana među pet škola koje su u toku 2023. godine ostvarile izuzetno dobru saradnju i prijavile na takmičenje najveći broj učenika.

Nagradu je u ime ustanove i zaposlenih primio direktor Asmir Hasović.

Predsjednik i osnivač Internacionalne kulturne asocijacije IKA,  književnik i književni kritičar Veljko Veljović istakao je da ,,bez ljudi čovjek ne može ništa.”
– Cilj ove večeri, svega ovoga što radimo jeste da kažemo jedno veliko ,,hvala” u ime Internacionalne kulturne asocijacije, u lično ime, u ime više od hiljadu crnogorske djece, mladih književnih talenata. Mislim da smo imali i imamo dobru misiju – istakao je Veljović.


Najavio je da je danas osnovan IKA fond – IKA Foundation, koja će isključivo imati za cilj prikupljanje sredstava za pomoć djeci, mladim talentima za sve vezano za kulturu. Od tih sredstava djeci će biti publikovane knjige i radovi.
Dodao je i da je IKA za dvije godine publikovala više od 20 naslova, pa je želja Veljovića da nastave sa izdavaštvom.

U planu je i prva predstava IKA, po motivima jedine basne u Crnoj Gori napisane u stihu ,,Slonić Leo i BFF”, čiji je autor upravo Veljović. Komad će biti realizovan sa pozorišnim društvom ,,Divan” iz Petnjice.
Takođe, u toku je, kako je najavio Veljović, prvi književni konkurs za djecu naših iseljenika iz dijaspore, a tema je Crna Gora.