Premijer na forumu EUROSAIR

0
77

Snažan ekonomski rast u svim sektorima pokazatelj je ispravnosti pravca razvoja za koji smo se opredijelili i vizije koju imamo za Crnu Goru, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na otvaranju četvrtog Foruma Strategije EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR).

On je rekao da vizija uključuje i Crnu Goru kao energetsko čvorište regiona, sa podmorskim kablom ka Italiji ili obnovljivim izvorima energije, ali i ravnomjernim regionalnim razvojem koji će biti strateški ojačan izgradnjom prvog autoputa u našoj zemlji.
„Crna Gora svojim razvojem na najbolji način potvrđuje evropske vrijednosti, kao buduća članica Evropske unije i odgovoran susjed i akter u užem i širem regionu kojem pripada“, rekao je premijer Marković.
On je rekao da Crna Gora završava svoje jednogodišnje predsjedavanje Jadransko-jonskom inicijativom i Strategijom Evropske unije za Jadransko-jonski region. Istovremeno, Univerzitet Crne Gore završava i svoje jednogodišnje predsjedavanje Asocijacijom UniAdrion koja okuplja 38 univerziteta i istraživačkih centara u ovom regionu.
Jadransko-jonska regija je, kazao je premijer Marković, dom za preko 70 miliona ljudi koja dijeli iste izazove, ali i iste, izuzetne potencijale: „Iako imamo različite ekonomske pokazatelje, svi treba da imamo na umu isti cilj koji Strategija Evropske unije za ovaj region promoviše – ravnomjerno razvijena, konkurentna oblast i regija koju karakteriše ekonomski i socijalni rast“.
Predsjednik Vlade je istakao da ubrzani ekonomski razvoj i otvaranje novih radnih mjesta, kao i stvaranje poslovnih prilika kroz konkretne aktivnosti u sektoru plavog rasta, transportne i energetske mreže, održivog turizma i razvoja životne sredine moraju ostati okosnica našeg djelovanja. Crna Gora, kako je rekao premijer Marković, slijedi ove ciljeve.
„Crna Gora je prva država koja nije članica Evropske unije, a koja predsjedava Strategijom Evropske unije za Jadransko-jonski region. Mi smo predsjedavanje prihvatili kao izazov, ali i kao dodatnu odgovornost, svjesni da Strategija predstavlja i mehanizam za snaženje procesa evropske integracije“, naveo je premijer Marković.
On je istakao da je ključno učešće Crne Gore u programima prekogranične i transnacionalne saradnje koji nam omogućavaju da na što bolji način koristimo potencijale naših zemalja, a u krajnjem, da se, kao buduća članica, u potpunosti pripremimo za korišćenje strukturnih i investicijskih fondova.
„Ekonomski napredak neminovno vodi razvoju gradova i univerziteta, te je pored pomenutih oblasti, nephodno permanentno ulagati u naučnu saradnju, istraživačke projekte i kontinuirano građenje savremenog nastavnog kadra“, rekao je premijer Marković.
On je kazao da mu je posebno zadovoljstvo što će, u okviru panela o nauci, inovaciji i rastu, učesnici Foruma imati prilike da čuju više o crnogorskoj inicijativi za osnivanje Međunarodnog instituta za održive tehnologije u Jugoistočnoj Evropi, za koji vjeruje da bi mogao snažno doprinijeti regionalnom prosperitetu kao našem zajedničkom cilju, osiguravajući najbolji način za usporavanje odliva mozgova.
Narednih par dana u Budvi zajedno se organizuju Forum Strategije Evropske unije za Jadransko-jonski region s konferencijom foruma jadransko-jonskih privrednih komora, gradova i univerziteta što predstavlja izuzetan potencijal za povezivanje više stotina predstavnika državnih institucija, lokalne vlasti, privrednika, civilnog sektora i svih zainteresovanih strana koji prepoznaju važnost promocije i unapređenja tijesne saradnje zemalja jadransko-jonskog regiona.