Premijer Marković sa ambasadorkom Kemp

0
46
Iako danas napušta Evropsku uniju, Ujedinjeno Kraljevstvo ne napušta Evropu niti Zapadni Balkan, a Crna Gora želi da jača svoje strateško partnerstvo i dinamizira bilateralne odnose sa UK, saopšteno je na sastanku predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića i britanske ambasadorke Alison Kemp.
„Odnosi Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva su bili dobri i sadržajni u svim oblastima važnim za Crnu Goru. Posebno smo osnažili savezništvo kroz članstvo u NATO. Sada želimo nove i sadržajnije odnose posebno oplemenjenje dinamičnijom ekonomskom saradnjom. Vjerujemo da ćemo u narednom periodu imati više novih britanskih investitora“, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore.
On je dodao da Crna Gora pozdravlja i poštuje dogovor EU i UK vezano za sve međunarodne ugovore koje naša država ima sa Unijom, uključujući bilateralne i multilateralne sporazume, a u kojima će UK biti tretirana kao članica Evropske unije sve do 31. decembra 2020.
Ambasadorka Kemp je kazala da će Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti da podržava Crnu Goru u oblastima odbrane, sigurnosti, sajber bezbjednosti, borbe protiv teškog i organizovanog kriminala kao i obrazovanja, digitalne agende i inovacija. Istakla je da će u narednom periodu fokus biti stavljen na programe ekonomskih reformi, te da je važno potpisati sporazum o partnerstvu i trgovini.
„Ujedinjeno Kraljevstvo ima prijatelja u Crnoj Gori. Ovo je sada novi početak sa izvjesnom perspektivom. Želimo strateško partnerstvo i radujemo mu se“, kazao je predsjednik Marković.