Posjeta najstarijim sugrađanima na selu

0
792

Predstavnici rožajskog Centra za međunarodnu saradnju i dijasporu su, u okviru obilježavanja mjeseca solidarnosti sa starima, upriličili niz posjeta najstarijim sugrađankama na seoskom području i uručili im prigodne poklone, da bi im, kako kažu, bar na trenutak uljepšali staračke dane.

Prema riječima Fahrete Husović, šefice Centra za međunarodnu saradnju i dijasporu, njihova ekipa je obišla više staračkih domaćinstva, kojima su uručili poklone pripremljene za ovu priliku.

-Želja nam je da na ovaj način pokažemo najstarijoj populaciji na seoskom području da znaju da nisu zaboravljeni i da zaslužuju poštovanje. Zato smo riješili da prigodnim paketićima koji su sadržali termo ćebe i pape, kao i novčanim poklonom u iznosu od 50 eura, unesemo radost u njihova ostarela, ali puna ljubavi srca. Cilj nam je bio da posjetimo naše najstarije građanke, da vidimo kako žive, šta im treba i kako se zdravstveno osjećaju. Obišli smo devedesetpetogodišnju Savetu Garović iz Bašče, zatim osamdesetpetogodišnju Zulfiju Kuč iz Lučica, kao i Umihanu Murić (90) iz sela Grahovo. Obilazak starih sugrađanki nastavili smo posjetom Rufi Salihović (90) i Hajriji Dacić (80) iz Plunaca – kazala je Husovićeva ističući da je obilazak najstarijih sugrađanki nastavljen i u selu Bukovici i Paučini, gdje su posjetili osamdesetogodišnju Vahidu Hot i devedesetogodišnju Aišu Husović.

-Sreću i zahvalnost naših starih sugrađanki koje smo obišli nije moguće opisati riječima. Pokazale su toliko ljubavi i gostoprimstva koje je u današnje vrijeme postalo skoro rijetkost – naglašava Husovićeva.

Projekat je sproveden uz pomoć anonimnih donatora iz inostranstva kojima su u Centru za međunarodnu saradnju i dijasporu veoma zahvalni.

-Zahvalni smo našim donatorima, koji na ovaj način pokazuju naklonjenost svom narodu i svojoj domovini. Znamo da ima još dosta starih koje treba da obiđemo ali, nažalost, naše mogućnosti su ograničene. Ipak, nadamo se da ćemo u narednom periodu biti u mogućnosti da se družimo sa još mnogo najstarijih sugrađanki i da im pokažemo našu ljubav i poštovanje– poručuje Husovićeva.

Piše: Vera Ratković ( DAN)