MUP: Požari u Rožajama pod kontrolom

0
84

Danas su predstavnici Direktorata za vanredne situacije MUP-a, zajedno sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Uprave za šume i Opštine Rožaje obišli požarom ugrožena područja u ovoj opštini. Konstatovano je da je situacija na požarištima značajno bolja nego tokom jučerašnjeg dana.


Takođe, održana je sjednica Koordinacionog tima za bespravne aktivnosti u šumarstvu, kojom je predsjedavao državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Milosav Anđelić.


Tom prilikom, saopšteno je da je Direktorat za vanredne situacije MUP-a, odmah po dobijanju informacije o stanju na požarištu u opštini Rožaje, preduzeo aktivnosti u skladu sa procedurama koje su predviđene u takvim situacijama. Avioni MUP-a su bili spremni za polijetanje, bila je pripremljena i pista u Beranama, ali je zbog jakog vjetra bilo nemoguće intervenisati na taj način.


Takođe, Direktorat za vanredne situacije MUP-a je obezbijedio i polazak deset vatrogasno-spasilačkih vozila iz centralnog i primorskog dijela Crne Gore, ali po procjeni nadležnih organa u Rožajama, za takav angažman nije bilo potrebe. Svi kapaciteti Direktorata za vanredne situacije MUP-a i resursi sistema zaštite i spašavanja bili su na raspolaganju za gašenje požara u Rožajama, uključujući i helikoptere Vojske Crne Gore.


Na sastanku je akcentovana odgovornost lugara na požarima zahvaćenoj teritoriji, a pohvaljeni su napori opštinskih struktura zaštite i spašavanja, kao i jednog broja građana koji su dali aktivan doprinos u gašenju požara.


Posebno je naglašeno da je neophodno da nadležni organi preduzmu mjere i radnje, kako bi se identifikovala i procesuirala lica koja su izazvala požare, jer je ocijenjeno da je ljudski faktor najodgovorniji za požare koji su zadesili ovo područje.


Zaključeno je da Direktorat za vanredne situacije MUP-a, zajedno sa Upravom za šume i opštinskim službama, prati dalja dešavanja na terenu i, u skladu sa razvojem situacije, reaguje svim raspoložim sredstvima.