Pompeo: SAD stoje čvrsto uz Crnu Goru

0
69

Američki državni sekretar, Majk Pompeo, rekao je danas nakon sastanka sa premijerom Duško Markovićem, da Crna Gora ne podržava samo regionalnu stabilnost, već dijeli američke prioritete u cijelom spektru spoljnopolitičkih pitanja. On je poručio da će SAD nastaviti da stoje uz narod Crne Gore, kao uz partnera i saveznika. 

Svjedoci smo liderstva Crne Gore u konfrontaciji s opasnostima 21. vijeka. Zahvaljujući našoj saradnji u oblasti sajber bezbjednosti, uspjeli smo da razvijemo zaštitu od najnovijeg ruskog softvera koji štiti milijarde uređaja širom svijet. Gledamo na vas kao lidera u regionalnim naporima iskorjenjivanju korupcije, jačanju pravne države i garantovanju slobode medija. Naše diplomate pomoći će da dođete do rezultata“, kazao je on na zajedničkoj konferenciji za medije s premijerom Markovićem, u Vili Gorica.

 

On je rekao da u ovom trenutku više od 50 američkih kompanija posluje u Crnoj Gori, te da se SAD nadaju povećanju tog broja.

Pompeo je na kraju obraćanja poručio da će SAD nastaviti da stoje uz narod Crne Gore, kao uz partnera i saveznika.

„Od strateškog značaja da SAD i EU budu na Zapadnom Balkanu“

Premijer Marković kazao je da je posjeta Pompea našoj zemlji istorijska, dodavši da je ona, nakon posjete američkog potpredsjednika Majka Pensa 2017. godine, još jedan dokaz odličnih odnosa SAD-a i Crne Gore, te dokaz da SAD cijene naše savezništvo i konstruktivnu ulogu u regionu.

„Ova posjeta je i više od toga – znak posvećenosti SAD-a našem regionu, njegovom prosperitetu, stabilnosti i bezbjednosti“, istakao je Marković.

0410duskomarkovic

Premijer je rekao da je sa Pompeom imao veoma sadržajan razgovor.

„Cijenimo punu podršku koju je američki državni sekretar iskazao Crnoj Gori u evropskoj integraciji. Crna Gora će nesmanjenim tempom nastaviti reforme u oblasti vladavine prava, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije i zaštite medija. Dobili smo uvjeravanje da će SAD nastaviti da pružaju pomoć našim institucijama. Posebno je važno što podržavaju evropske i evroatlantske integracije regiona. Od strateškog je značaja da SAD i EU budu pristune na Zapadnom Balkanu“, istakao je Marković.

Premijer je izrazio uvjerenje da će Crna Gora do 2024. godine, a možda i ranije, postići zajednički dogovoreni cilj od dva odsto izdvajanja za odbranu.