Otvorena izložba dizajnerskih crteža Ahmeta Ademagića u Rožajama

0
160

U sklopu Septembarskih dana kulture večeras je u rožajskoj galeriji “Hilmija Ćatović” otvorena izložba dizajnerskih crteža pod nazivom “Kula”, autora Ahmeta Ademagića.

Izložbu je otvorio akademski slikar Aldemar Ibrahimović koji je tokom izlaganja istakao da je Ademagić još kao srednjoškolac čuvene Srednje umjetničke skole u Sarajevu, pokazivao izuzetan talenat i intersovanje za razne likovne grane, a posebno za slikarstvo, primijenjenu umjetnost i dizajn.

Večeras imamo priliku da vidimo neke od tih dizajnerskih kreacija u najboljem svjetlu, opremljene i uramljene za ovu priliku. No, to je samo mali dio od onog što je na izgled u dahu odradio Ahmet u veoma kratkom vremenskom periodu. Na stotine autentičnih i neponovljivih crteža, raznih formi i kolorita, iz raznih uglova, sa nevjerovatnim osjećajem za stilizaciju i uprošćavanje oblika do neslućenih granica a da se ne izgubi osnovni oblik i smisao…

To nam samo govori, da je sve to, cijeli život tinjalo i taložilo se u Ahmetovoj podsvijesti, čekalo poseban trenutak da nastane i u vidu likovne eksplozije izađe na svjetlost dana u formi monografije i likovne izložbe.

Ahmet je na najbolji način valorizovao i ovjekovečio ovaj jedinstveni simbol rožajske tradicionalne arhitekture, koji je na žalost moramo priznati, skoro zaboravljen i slabo vrednovan, iako se nalazi kao centralni simbol na gradskom grbu, zaključuje Ibrahimović.

Foto: CZK