Opština Rožaje zadužena 24 miliona?

0
1680

Na svečanoj sjednici Skupštine opštine povodom 30. septembra, Dana opštine, predsjednik Opštine Rožaje Ejup Nurković je ocijenio da je lokalna vlast u proteklih godinu bila uspješna. Međutim, mišljenje Nukovića ne dijele, kako njegove stranačke kolege, tako ni opozicija.

– Kapitalni budžet je bio planiran na nešto manje od 800.000 eura ali taj novac se uopšte nije slio u budžet, koji je više potrošački nego investicioni. Sve investicije koje se realizuju u našoj opštini rade se sredstvima Vlade i njenih resora. Nurković se na svečanoj sjednici praktično hvalio projektima koje realizuje država. Zbog stanja u koje je dovedena Opština, postoji namjera da se Nurković ukloni sa pozicije prvog čovjeka i to će se najvjerovatnije desiti u narednom periodu – rečeno je za „Dan“ iz rožajskog odbora Bošnjačke stranke, gdje vlada podijeljeno mišljenje o radu lokalne uprave.

Iako je Nurković ocijenio formiranje koalicije između BS-a, DPS-a i SD kao „pečat jedinstva na planu stvaranja boljih uslova za život građana“, iz redova koalicionih partnera BS-a, poručuju da savez, koji je sklopljen prije oko pola godine, osim u zapošljavanju kadrova, suštinski još uvijek nije profunkcionisao „zbog nesloge u redovima Bošnjačke stranke gdje se vodi borba za smejenu Nurkovića“.

U opozicionim redovima ističu da je generalno stanje u Opštini katastrofalno iz razloga što je, prema nezvaničnim podacima, lokalni budžet računajući i budžete javnih ustanova i preduzeća čiji je osnivač Opština, zadužen za čak 24.000.000 eura. Kompletan priliv budžeta se usmjerava na zaostatak neizmirenih zarada zaposlenih.

– Najveći problem sa kojim je suočena lokalna vlast su neisplaćeni porezi i doprinosi za zaposlene, koji pokušavaju da riješe u dilu sa Vladom, kroz fiktivnu prodaju sportske dvorane – mišljenja su opozionara koji, kao i članovi BS-a, protiv lokalne vlasti neće da istupaju imenom i prezimenom.

O stanju u opštini najbolje govore činjenice da ovo područje konstantno napuštaju mladi koji su nezadovoljni zbog neispunjavanja obećanja koja su funkcioneri BS-a dali građanima tokom predizborne kampanje.

Predstavnici BS-a su najavili bum u privrednom smislu ali za oko pet godina, koliko su na vlasti, nije doveden nijedan investitor, niti je otvoreno ijedno radno mjesto u realnom sektoru, osim partijskog zapošljavanja u lokalnoj upravi.

Prema nezvaničnim informacijama, rožajsku opštinu je u poslednjih pet godina napustilo između 3.000 i 5.000 mladih ljudi. Mnogi navode da ne mogu da dođu do posla ukoliko nemaju „leđa“, ili partijsku knjižicu BS-a.

Nezadovoljstvo politikom lokalne vlasti ističu i poljoprivrednici za čiji razvoj u lokalnom budžetu za tekuću godinu nije planiran nijedan cent. Poljoprivreda je iz budžetskih izvora za prošlu godinu finansirana sa 80.000 eura ali ta sredstva nisu izmirena pa je opština poljoprivrednim proizvođačima ostala dužna preko 50.000 eura. Lokalna uprava nije bila izdašna ni kada je u pitanju razvoj turizma koji je, kao i poljoprivreda i drvoprerada, strateška grana razvoja.

Upućeni u finansijske probleme podsjećaju da je za pet godina preko budžeta prošlo oko 50.000.000 eura, 35.000.000 kroz ostvarenje budžeta, i 15.000.000, koliko lokalna vlast priznaje da je zadužila Opštinu. U lokalnoj upravi kažu da su izgradili put prema MZ Balotiće za šta je potrošeno oko 1,5 miliona eura, te da su asfaltirali put ka Seošnici, selu iz kojeg dolazi aktuelni predsjednik, kao i prema Honsićima, za šta je potrošeno oko pola miliona eura, ali ne umiju da kažu na šta je otišlo ostalih 48.000.000 eura. Pominje se i da trenutno lokalna uprava, njena preduzeća i ustanove zapošljavaju oko 500 radnika i vlast je uhljebila svoje partijske aktiviste koji će i ubuduće činiti njihovo biračko tijelo.

Piše: Vera Ratković (DAN)