Online izviđačka liga

0
61

Zbog situacije sa novonastalom pandemijom virusa Covid-19, u periodu od 20.03. do 25.03.2020.godine Savez izviđača Crne Gore je priredio online izviđačku ligu. Način funkcionisanja online lige se ogledao u tome što bi SICG objavio zadatak svako veče u 20:00 i učesnici bi imali 24h da osmisle, snime i pošalju zadatke na naše e-mail adrese, a onda poslije pregleda svih video materijala i obrade SICG je zajedničke video snimke objavljivao sledećeg jutra u 11:00 i 14:00.

Cilj online lige je bio da pošaljemo našim komšijama, sugrađanima, državljanima jasnu poruku da vrijeme provedeno kući može biti kvalitetno, kao i da ih upozorimo na važnost instrukcija koje dobijaju od odgovornih institucija.Tako smo prvog dana krenuli sa pravilnim pranjem ruku prema instrukcijama dobijenih od strane Instituta za javno zdravlje Crne Gore.


Drugog dana smo fokus stavili na bitne informacije o korona virusu i sa široj javnosti poslali edukativne poruke.
Treći dan je bio rezervisan za jednu od klasičnih izviđačkih aktivnosti, čvorologiju, gdje smo javnost učili kako da vežu neke od naših omiljenih čvorova.
Četvrtog dana odlučili smo da pokažemo da je trenutno najpametniji izbor slušanje savjeta koji dolaze od strane Instituta za javno zdravlje. A najvažniji savjet je samoizolacija pa smo odlučili da napravimo kuću u kući, odnosno sklonište u kući. Presvukli smo se u arhitekte, podove kuća pretvorili u mjesto za kamp i gradili skloništa od stvari koje imamo u kući. Uz pomoć ćebadi, jastuka, štipavica, lampi, knjiga i drugih stvari nastajala su prava mala carstva”, s ponosom ističe načelnik saveza izviđača.


Peti dan smo odlučili pomoću naših pravih i imaginarnih zastavica pošaljemo poruku #OstaniDoma široj javnosti, upravo ova poruka se na našem YT kanalu čula preko 200 puta u toku prethodnih 6 dana.
Finalni šesti dan uz pomoć Morzeove azbuke i Germanikusa smo naš moto #zakoračiuavanturu prilagodili situaciji i modifikovanu verziju #zakoračiuavanturuDOMA poslali putem zvučnih, svjetlosnih i raznih drugih signala.


Na naše email adrese pristiglo je više od 450 različitih snimaka, na planiranje, realizaciju i snimanje rešavanja zadataka naši članovi su potrošili ukupno 3 531 600 sekundi odnosno 58 860 minuta odnosno 981 sati. Tokom vezivanja osnovnih čvorova naši izviđači i planinke ukrstili su prusiku i napravili oko 1045 čvorova.

Stoji u saopštenju Saveza izviđača Crne Gore