Objavljen roman „ETEM posljednja noć“ autora Rešada Kalača

0
504

Novi roman „ETEM posljednja noć“ književnika Rešada Kalača, tek je izašao iz štampe, a uskoro će se naći i pred čitaocima.

Kalač u ovom romanu prati istorijsku nit Bošnjaka na ovim prostorima i predstavlja motive koji jesu vezani za važne istorijske događaje, ali su nepoznati široj javnosti, ističe čuveni bjelopoljski kulturolog i književnik Kemal Musić.

“ Dakle, otkriva ono što u istoriji nije poznato. Kroz sudbine i događaje koji su se dešavali njegovim junacima, protkana je i kultura Bošnjaka, običaji, način života i karakterističan jezik. Takođe, muhadžirluk je usud Bošnjaka. Roman „Etem“ govori o tom usudu, o snovima o boljem životu, tamo negdje u Turskoj… Kroz glavnog lika Etema, Kalač dočarava snove, nadanja, očekivanja, strepnje cijelog naciona i kroz Etemov život slika sve ono što „boli“ ovdašnjeg čovjeka“, kaže Musić.
Kako kaže uvjerljivi dijalozi i živ jezik ovom djelu daju dodatan literarni pečat.
„A kao što neko reče “ knjiga bez jezika je kao kuća od stiropora“. Dakle, ova knjiga ima jaku konstrukciju i čvrste temelje. Izrazi koji se koriste u tekstu, daju svojevrstan čitalački užitak. I ne samo to, već su ovdje sačuvane mnoge zaboravljene riječi i to je dodatna vrijednost knjige“, ističe bjelopoljski pisac Kemal Musić.
Autor romana Rešad Kalač kaže da je priča o Etemu, i priča o Bošnjacima iz Rožaja.
“ Ubijeđen sam da bi svako od nas Rožajaca mogao da priča o nekom svom rođaku sličnu priču, a ja sam u ovom djelu pokušao da donesem sadržaji koji budi emociju o tom dugogodišnjem primoravanju na iseljavanje…Dakle, ovo je djelo koje je napisano da bi bilo čitano, a autor je pisac koji se bori protiv stvorene situacije apsurda da smo narod tamo, a ne ovdje“, zaključuje Kalač.

Osim dva romana, „Ko si ti Ćerime“ i „Etem/posljednja noć“, Rešad Kalač je objavio i zbirku priča i intervjua „Priče i razgovori između dvije pjesme“, djelo o sevdahu rožajskog kraja „Đul miriše, Omerova duša“.