Njemačka usvojila zakon o useljavnju stručne radne snage

0
838

Njemačka vlada prihvatila je na svojoj sjednici u  zakon o useljavanju stručne radne snage koji bi od 2020. trebao omogućiti i zapošljavanje kvalificiranih radnika iz zemalja koje nisu članice Evropske unije.

„Ovaj zakon dolazi u pravo vrijeme jer ekonomija muku muči s manjkom stručnih radnika. Njemačkoj su potrebni radnici iz inostranstva“, rekao je nakon sjednice kabineta ministar unutrašmnjih poslova Horst Seehofer (CSU).

Ministri privrede i rada, Petar Altmeier (CDU) i Hubertus Heil (SPD) su pohvalili novi zakon ocijenivši kako će pružiti „pravedne šanse i uvesti jasna pravila“ u politiku useljavanja stručne radne snage.

Peter Altmeier je rekao kako se radi o „historisjkom trenutku“ u kojem je Njemačka promijenila način razmišljanja kada je u pitanju useljavanje.

„Mi iza sebe ostavljamo ideološku raspravu o useljavanju koja je trajala 30 godina“, rekao je ministar rada Altmeier aludirajući na dugogodišnje odbijanje političkih faktora u Njemačkoj zemlju proglasiti useljeničkom.

„Demografske promjene i digitalizacija stavljaju njemačku privredu pred velike kušnje. Već sad Njemačkoj nedostaje oko 1,2 miliona stručnih radnika“, rekao je ministar rada Heil. On je naglasio da su uvjeti za useljavanje i dalje visoki i da smjeraju na bolju integraciju stranih radnika. Tako će, primjerice, uz stručnu naobrazbu od presudne važnosti biti i poznavanje njemačkog jezika.

Bolja integracija

„Neće biti useljavanja u njemačke socijalne sisteme“, rekao je Seehofer.

Jedna od najvažnijih novina za buduće useljenike je ukidanje pravila po kojem strani radnik smije biti uposlen jedino ako poslodavac dokaže da za popunjavanje radnog mjesta nije pronašao adekvatnog radnika iz Njemačke ili Evropske unije.

Prema novom zakonu gradovi i općine imaju pravo u budućnosti reagirati na kretanja na tržištu rada i shodno potrebama povisivati ili snižavati kriterije za upošljavanje radnika koji ne dolaze iz Evropske unije.

Sukob između stranaka vladajuće socijaldemokratsko-demokršćanske koalicije se najviše vodio oko pitanja tretmana osoba kojima je odbijen zahtjev za azilom, ali se zbog nemogućnosti protjerivanja već godinama nalaze u Njemačkoj i koji su djelomice integrirani u tržište rada.

Ovim osobama, među kojima je i mnogo žitelja zapadnog Balkana, će se uz određene uvjete, poput poznavanja njemačkog jezika i dobre integracije u tržište rada, omogućiti trajno zapošljavanje na temelju novog zakona o useljavanju stručnjaka.