Nauka je pravi imperativ našem društvu

0
307

Juče je na gradskom trgu u Rožajama otvorena naučna manifestacija medjunarodnog karaktera čiji je domaćin bila Medresa “Mehmed Fatih”. Manifestacija je organizovana u saradnji sa Kartal Anadolu Medresom iz Istanbula.

Otvaranju je prisustvovao veliki broj gradjana, i učenika osnovnih i srednjih škola.

Projekat je obuhvatio realizaciju eksperimenata i radionica iz fizike, robotike, aribtekture, hemije, biologije i drugih prirodnih nauka.

Prisutnima se obratio predsjednik Opštine Rožaje, gosp. Ejup Nurković koji je istakao da Opština Rožaje podržava projekte naučnog karaktera koje realizuje Medresa „Mehmed Fatih“, jer će ti projekti doprinijeti našim mladim ljudima, unaprijediti obrazovanje i pospješiti uspjeh cijelog društva. “

Na svečanom otvaranju manifestacije “Putujući naučnik” obratio se i reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifat ef. Fejzić.

„Ovo je projekat koji se zove „Putujući naučnik“. Ono što je u islamu na prvom mjestu i čemu islam kao vjera daje poseban značaj jeste nauka. Prva objava koja je objavljena muslimanim u Kur’anu bila je ikre, što znači uči. To je prvi imperativ, prva naredba i ono što je Gospodar prvo tražio od nas jeste nauka. Ono što danas možete čuti u medijima da se neko predstavlja kao musliman uz bacanje bombi i terorističkih činova, to može da bude sve samo ne islam, i to može da crpi ideologiju iz svega, samo ne iz islama, jer je islam vjera mira i crpi neke posebne vrijednosti“, rekao je Fejzić.

On je istakao i da je „u glavama mnogih ljudi da je medresa samo vjerska škola, koja proizvodi samo vjerske kadrove“.

 

„Današnji skup to demantuje. Medresa je otvorena škola i samo 30 posto predmeta su vjerski predmeti, a 70 posto su ostali predmeti. Medresa je priznata škola i u Crnoj Gori ima status gimnazije“, kazao je reis Fejzić.