Ministarka zdravlja: Bila sam protiv donacije vakcina Kosovu

0
0

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović za Sputnjik kaže da je bila izričito protiv donacije vakcina Kosovu, jer smo, kako kaže, teškom mukom došli do vakcina za svoje građane.

– S obzirom na to da smo u decembru zatekli nula vakcina i nula vakcinisanih, samo mi znamo kako smo mukotrpno dospeli do vakcina za trećinu punoletnih građana koji su vakcinisani prvom dozom i više od četvrtine koji su potpuno imunizovani, donacija vakcina ka eksternim faktorima, u trenutku kad se i dalje borimo za vakcine koje smo ugovorili, nije prihvatljiva – ističe Jelena Borovinić Bojović.

Podsjetimo, kosovski ministar odbrane Armend Mehaj saopštio je na svom Fejsbuk profilu da je Crna Gora 23. juna donirala anti-kovid vakcine pripadnicima Kosovskih bezbednosnih snaga.

On je istakao da je ta donacija „plod bliske saradnje koju su tokom ovog perioda ostvarili sa crnogorskom koleginicom, ministarkom odbrane Oliverom Injac“.

Ona dodaje da se na prvom mestu bori za zdravlje građana Crne Gore, da bi to trebalo da bude apsolutni prioritet.

– Bilo bi odlično kad bismo dospjeli u situaciju da doniramo vakcine, ali to trenutno, nije slučaj. Dakle, moj stav je jasan – protiv sam bilo koje donacije vakcina- ističe ministarka u izjavi za Sputnjik.

Ministarstvo odbrane Crne Gore potvrdilo je da je doniralo određenu dozu vakcina Kosovu. 

Iz Ministarstva nije precizirano o kom broju vakcina je riječ i kome su namijenjene.

– Ministarstvu odbrane je upućena molba za donacijom vakcina od strane KFOR misije sa Kosova i donijeta je odluka da se odobri donacija. Crna Gora je dobila donacije vakcina od drugih država, tako da je svaka podrška drugim zemljama iz regiona izuzetno važan gest solidarnosti u COVID-19 krizi- navodi se u odgovoru. 

KFOR je misija NATO-a na Kosovu.

Povodom donacije vakcina vladajući Demokratski front optužio je premijera Zdravka Krivokapića za, kako navode, još jedan antisrpski potez