Ministar kulture boravio u Rožajama

0
181

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović boravio je juče u radnoj posjeti Rožajama, gdje je sa predsjednikom opštine Rahmanom Husovićem razgovarao o realizovanim projektima i budućim oblicima saradnje na više nivoa.

Tom prilikom, ministar Bogdanović i predsjednik Husović obišli su i simbol Rožaja – Ganića kulu, na kojoj se završava prva faza rekonstrukcije.

„Kula je bila konstruktivno nestabilna i u jako lošem stanju, stoga je bilo potrebno sprovesti zahtjevne konzervatorske mjere kako bi joj se vratio autentičan izgled. Raduje me što je prva faza rekonstrukcije skoro u potpunosti završena, a posebno zadovoljstvo pričinjava mi to što danas na djelu vidimo svijetli primjer poštovanja pravila struke pri obnovi ovog skoro urušenog zdanja. To je i primjer koji nam pokazuje koliko je za valjanu zaštitu i obnovu naše kulturne baštine značajna i sprega vjerskih zajednica i države. Ganića kula pred nama danas stoji kao pokazatelj odgovornog odnosa države i dobre saradnje sa Islamskom zajednicom, ovog puta uz veliku i dragocjenu podršku UNDP“, kazao je ministar Bogdanović, napominjući da je obnova Ganića kule jedan od brojnih primjera ulaganja Vlade Crne Gore u zaštitu kulturne baštine.

Cijeneći značaj očuvanja objekata tradicionalne arhitekture karakteristične za ovo područje, na sastanku sa rukovodstvom rožajske opštine inicirane su aktivnosti vezane za Kulu Hadžialijagića, koja je u postupku utvrđivanja kulturne vrijednosti od strane Uprave za zaštitu kulturnih dobara. Preporučeno je i sprovođenje konzervatorskih mjera na Kučanskoj džamiji kao još jednom očuvanom primjeru sakralnih objekata islamske arhitekture iz 18. vijeka. 

Razgovarano je i o projektima koji bi u skorijoj budućnosti mogli da se valorizuju u kulturno-turističke svrhe. Ministar Bogdanović kazao je da će Ministarstvo kulture nastaviti da podržava projekte iz oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva, kao i značajne manifestacije ovog kraja od kojih je najreferentniji festival dječje pjesme „Zlatna pahulja“. 
„Ovo je bila prilika i da iskažemo spremnost i volju Ministarstva kulture da i u narednom periodu podrži i kulturne djelatnike sa ovog područja, ne samo kroz konkursna rješenja već i kroz druge koncepte naših kulturnih politika koje se odnose na dodatnu afirmaciju kulturno-umjetničke scene sjevera naše zemlje“, istakao je ministar Bogdanović. 
Predočio je i mogućnosti saradnje kroz apliciranja kod međunarodnih fondova poput Eurimaža i programa „Kreativna Crna Gora“ i „Evropa za građane“. Na sastanku je ocijenjeno i da je neophodno snažiti saradnju između nacionalnih i opštinskih ustanova kulture. 
„U tom kontekstu, saglasni smo da će od velike pomoći biti donošenje Programa razvoja kulture za Rožaje, kojim će na stručan i analitičan način biti definisano stanje kulture u ovoj opštini i donijete konkretne mjere daljeg unapređenja i razvoja kulture u ovom gradu“, naglasio je ministar Bogdanović. 
Predsjednik opštine Rožaje Rahman Husović istakao je važnost saradnje sa Ministarstvom kulture i napomenuo da je podrška projektima koji se u toj opštini realizuju, posebno iz oblasti baštine, od izuzetnog značaja za kulturni razvoj ne samo ovog kraja, već i cijelog sjevera države.