MARKOVIĆ U POSJETI MEDRESI

0
245

Kvalitetno obrazovanje je jedan od najvažnijih činilaca sveukupnog napretka našeg društva, demokratskog i ekonomskog. Vlada godinama unazad posvećeno projektuje obrazovni sistem koji će svakom učeniku i studentu omogućiti sticanje znanja neophodnih za uspjeh u profesionalnoj karijeri. Ali ne zadržavamo se samo na zadatku lične afirmacije pojedinca – već želimo da znanja i dometi naših mladih budu snažan oslonac crnogorskom društvu u vremenu koje je pred nama“, kazao je Marković na svečanosti povodom desetogodišnjice Medrese i uručivanja diploma grupi od 63 svršena maturanta te škole.

Kako je poručio, razvijena svijest o multikonfesionalnom karakteru Crne Gore predstavlja prednost za upoznavanje njene kulture, istorije i tradicije.

„Nema bolje pripreme za život u društvu bogatom različitostima od kvalitetnog obrazovanja, koje je i najbolja garancija poštovanja drugog i drugačijeg u svojoj zajednici“, rekao je Marković

Premijer je istakao da da ta obrazovna ustanova predstavlja potvrdu da je Crna Gora država izgrađene demokratije i savremenog obrazovnog sistema.

„Ova škola već punu deceniju svoju obrazovno-vaspitnu misiju realizuje u skladu sa savremenim politikama i standardima u oblasti obrazovanja. Njen program ima istovjetnu važnost kao i javno važeći obrazovni program opšte gimnazije u Crnoj Gori, a Medresine diplome punovažne su u našem sistemu. Ali ne samo zakonska punovažnost, nego i njeno suštinsko ustrojstvo, ukazuju da u Medresi naši mladi stiču znanja o svojoj vjeri i religiji, crnogorskoj kulturi i tradiciji, ali i šire i svestranije obrazovanje o istoriji, filozofiji, književnosti, umjetnosti. Uvažavajući upravo ove činjenice, Vlada je prije nepunih mjesec dana prihvatila finansiranje Medrese ‘Mehmed Fatih’ u iznosu od pola miliona eura za 2018. A tako će biti i ubuduće“, naglasio je Marković.

Značajan dobrinos manjiskih naroda nezavisnosti

Premijer je podsjetio da tradicija dobrih odnosa Crne Gore i Islamske konfesije datira još iz 19. vijeka, da je potvrđena i Ustavom za Knjaževinu Crnu Goru iz 1905. godine i da je Crna Gora još 2012, kao rijedak primjer u regionu i šire, potpisala Ugovor o uređenju odnosa od zajedničkog interesa sa Islamskom zajednicom u Crnoj Gori.

„Tradicionalno i pažljivo njegujemo odnose sa Islamskom zajednicom, a njeni vjernici i privrženici uzvraćaju dobru Crne Gore. Prilika je da i večeras ukažem na značajan doprinos bošnjačko-muslimanskog, i svih manjinskih naroda, u obnovi državne nezavisnosti Crne Gore. Sklad i povjerenje o kojem govorim je vrijednost kojom se ponosimo, i koja predstavlja čvrst oslonac građanske i prosperitetne Države“, kazao je Marković.

Predsjednik Vlade je poručio da je Crna Gora zrelo društvo, spremno da čuva i afirmiše različitosti, i kod svih nas duboko je ugrađen osjećaj da vjerske, etničke i kulturne raznolikosti obogaćuju građansko biće naše države.

„I to smo jasno pokazali u teškom vremenu ratova i stradanja u našem najbližem okruženju, kad smo sačuvali i Crnu Goru, ali i jedni druge! Upravo zbog toga je naša zemlja tu gdje jeste: globalno – u društvu najmoćnijih država današnjice, a regionalno – lider u demokratiji i evropskim integracijama, i najbrže rastuća ekonomija na Zapadnom Balkanu“, rekao je on