Marković: Naša istraživanja pokazuju veće povjerenje u Vladu

0
86

Vlada Crne Gore ostaje dosljedna i posvećena svom programu, a istraživanja javnog mnjenja prati ali na osnovu njih ne odmjerava svoje prioritete i svoju politiku, kazao je predsjednik Vlade Duško Marković odgovarajući na novinarska pitanja nakon okruglog stola „Saradnja Vlade i NVO u procesu pristupanja EU“.

 

Na pitanje novinara da prokomentariše posljednje istraživanje CEDEM-a u kojem je naveden pad povjerenja u Vladu i u Demokratsku partiju socijalista, predsjednik Vlade je kazao da ga ne bi komentarisao s obzirom na to da je pročitao samo osnovne podatke iz njega.

 

„Da biste mogli da komentarišete istraživanje, morate imati njegov cio sadržaj kako biste mogli izvesti zaključak o njegovoj objektivnosti. Ono što je važno, Vlada na osnovu ovakvih istraživanja ne odmjerava svoje prioritete i svoju politiku“, rekao je premijer.

 

On je dodao da ima redovna mjesečna istraživanja, koja do u detalje čita i analizira, posebno kada su u pitanju Vladine politike, njihova realizacija i reakcija građana te da su ona veoma afirmativna za Vladu, većinu ministara i za DPS te da se dijametralno razlikuju od istraživanja koja je objavio CEDEM.

 

„Ne dovodim ga u pitanje, ne dovodim u pitanje ni njegovu relevantnost, ali govorim o drugim istraživanjima koja govore da je DPS daleko po svojoj snazi iznad onog procenta koje je u tom istraživanju, da je Vlada takođe sa mnogo većim povjerenjem, da su i druge institucije veoma snažno pozicionirane kod građana u odnosu na povjerenje kao što su Ministarstvo odbrane, MUP, Ministarstvo sporta“, kazao je premijer Marković i dodao da nije zabrinut kao i da ostajemo dosljedni i posvećeni Vladinim prioritetima.

 

Na pitanje o povjerenju građana u EU, predsjednik je kazao da je povjerenje građana Crne Gore u Uniju nesporno te da bi, u slučaju referenduma, preko 70 odsto podržalo članstvo naše zemlje u EU.

 

Novinari su iskazali interesovanje i u odnosu na nedavnu izjavu predsjednika Markovića o novoj političkoj ponudi. Premijer je pojasnio da nije govorio o modelima već o spremnosti i sposobnosti DPS-a.

 

„Govorio sam na političkom skupu i rekao da je DPS odgovorna politička stranka i da ona mora naći odgovor i na ovakvu situaciju. Mi smo spremni da izađemo sa rješenjem koje bi obezbijedilo politički dijalog, politički konsenzus i dovelo do izbora u koje će imati povjerenja i političke stranke i građani i koje će dovesti do rezultata koji neće biti osporavan“, kazao je predsjednik Marković.

 

On je podsjetio da od početka mandata poziva opoziciju da uđe u Vladu, ne kao tehničku već kao Vladu sa punim političkim i profesionalnim kapacitetom, da se vrate u parlament i u okviru radne grupe rade na pripremi izbornog zakonodavstva: „Gdje bi trebalo da se obezbijedi konsenzus kako bi on bio prihvatljiv za sve političke aktere i nakon toga da razgovaramo o modelu koji će obezbijediti ispunjavanje tih uslova odnosno zakona koji budu kreirani u parlamentu“.

 

Precizirao je da tehnička Vlada u ovom trenutku nije opcija, ali da je DPS spreman da ponudi model koji bi mogao biti izlaz iz ove situacije i izgradnju većeg povjerenja za izbore koji nam slijede. Na pitanje kada se to može očekivati, on je kazao da je u partiji sada prioritet predstojeći Kongres te da će nakon konstituisanja stranačkih organa sjesti za sto i vidjeti šta može DPS da ponudi.