Marković: Crna Gora prolazi najteži period od nezavisnosti

0
140

Crna Gora prolazi jedan od najtežih i najsloženijih perioda od nezavisnosti, a aktuelna Vlada svojim sveukupnim djelovanjem Crnu Goru je dovela do nivoa demokratskog opstanka, rekao je poslanik Demokratske partije socijalista, Duško Marković u emisiji “Načisto” na TV Vijesti.

“Ne mogu saopštiti ni lični ni politički stav pozitivan u odnosu na trenutni politički ambijent i ukupne prilike u zemlji. Crna Gora prolazi jedan najteži i najsloženiji period od nezavisnosti. Aktuelna Vlada je svojim političkim i sveukupnim djelovanjem Crnu Goru dovela do nivoa demokratskog opstanka. Danas, u Crnoj Gori zbog djelovanja ove Vlade, mi više ne pričamo o crnogorskoj perspektivi i izazovima koji stoje na putu evropske perspektive, nego kako ćemo sačuvati demokratski razvoj uopšte i kako ćemo sačuvati Crnu Goru od njene dalje devastacije”, rekao je Marković.

On je rekao da je DPS svojim nasljednicima ostavio zemlju koja je po potencijalu, kapacitetu i ugledu bila lider u regionu.

“Obnovili smo državnost, nakon toga smo vrlo brzo Crnu Goru postavili na evroatlanstski i evropski kolosjek. Postali smo članica NATO, a istovremeno smo bili lider u procesu evropskih integracija”, ističe Marković.

U periodu sazrijevanja Crne Gore, Marković smatra da su pravljene brojne greške.

“Mislim da je naša ključna greška, ili nedostatak politike, na jednom pitanju iz kojeg proizilaze i drugi nedostaci. Radeći na strateškoj orjenaciji i ostvarivanju spoljnopolitički prioriteta, zaboravili smo, ili nismo stigli da se kvalitetno bavimo problemima građana, njihovim pojedinačnim problemima, njihovim standardom, kvaliteom života”, rekao je on.

“Ova Vlada je ponizila Crnu Goru da je ne može više poniziti”

Odgovarajući na pitanje da li je možda DPS prokrčio put ljudima poput Vesne Bratić ili Ratka Mitrovića, nekadašnjim funkcionerima poput Slavoljuba Stijepovića ili Branimira Gvozdenovića, Marković je rekao da svaka vlast ima svoje slabosti, političke ili programske.

“Bez obzira na sve to, mi smo imali uređenu zemlju. Imali smo sistem koji je funkcionisao i u kojem su se poštovale procedure i zakoni”, rekao je Marković na TV Vijesti.

Marković ističe da danas imamo Vladu koja ne funkcioniše.

“Vladu koja nije u stanju da vrši ustavne nadležnosti koje joj pripadaju. To je Vlada koja nije u stanju da realizuje nijednu politiku. To je Vlada apsurdnog političkog sadržaja, koji je kreirao i apsurdni politički demokratski ambijent, da nema podršku poslaničkih grupa koje su je birale”, kazao je poslanik DPS-a.

Ova Vlada, kaže Marković, Crnu Goru je, u pogledu njene pozicije i autoriteta, ponizila da ne može više poniziti.

“Danas se u Crnu Goru rijetko dolazi. Danas se od Crne Gore ne traže mišljenje i savjeti kako da demokratizujemo Balkan i pomognemo našim partnerima”, dodaje on.

Marković kaže da su građani na prethodnim izborima odlučili kakvu promjenu žele.

“DPS nije kreirao ovu promjenu. Građani danas svojim očima vide za kakvu su promjenu glasali, a to je – nefunkcionalnu i nesposobnu Vladu, eroziju institucija…”, ocijenio je Marković.

Komentarišući rad Skupštine Crne Gore, Marković kaže da se nije desilo od obnove nezavisnosti da parlament ne zasijeda četiri, pet mjeseci.

“Čujemo nesuvisla objašnjenja da se nezakazivanjem parlame ne želi derogirati izborna volja građana. Vlada ne funkcioniše, Parlament ne funkcioniše, kako za to može biti odgovorna opozicija. To se mora promijeniti. Crna Gora ne može da trpi ovakvu sitauciju i dozvoljava stagnaciju svog demokratskog razvoja. To mora da zabrine svakog pojedinca u ovoj zemlji. Ova situacija se mora prekinuti, Crna Gora mora dobiti novu priliku”, rekao je bivši premijer.

Marković je kazao da za vrijeme njegove Vlade nijedan euro iz zaduženja nije otišao u tekuću potrošnju.

“Za čitavo to vrijeme poštovali smo se tog zlatnog pravila. Potrošnja za vrijeme pune tri godine je finansiranja iz izvornih prohoda. Zaduženja su išla za vraćanje državnog duga i u kapitalni budžet. To su bile godine visokog ekonomskog rasta koji je stvorio veliki broj radnih mjesta i stopu nezaposlenosti sveo na istorijski nizak nivo. Za novac iz zaduženja završili smo 90 odsto radova na autoputu. 220 kilometara magistralnih, regionalnih i lokalnih puteva. U mandatu te Vlade imali smo istorijski budžet Ministarstva prosvjete iz kojeg su se gradile vrtići, škole, sportske hale i ukupna obrazovna infrastruktura. Završili smo podmorski kabal i pustili ga u rad. Pokrenuli smo investicije u turizmu i izgrađeno je preko 100 novih hotela od četiri i pet zvjezdica. Pokrenuli smo istorijski investicioni ciklus na sjeveru – Rožajama, Bijelom Polju, Mojkovcu, Kolašinu…, okrenuli smo se razvoju nerazvijenog dijela Crne Gore želeći da popravimo standard stanovništva na sjeveru”, istakao je Marković dodajući da su njihovi “rezultati vidljivi, rast i efekti su vidljivi”.