Magistrica novinarsta Emina Kalač: Država nema opravdanja za odlazak mladih.

0
766

Rožajka Emina Kalač nedavno se vratila iz Turske gdje je bila na postdiplomskim studijama. Uspješno je odbranila tezu pod nazivom “ Medijska analiza odnosa Crne Gore i Turske nakon obnove crnogorske nezavisnosti“, na Akdeniz Univerzitetu u Antaliji. Tezu je radila na turskom jeziku i u razgovoru za portal OSVRT kazala je da je to bio pravi izazov, ali da je na kraju sve realizovala baš onako kako treba.

Emina je iskoristila priliku i da predstavi edukativni portal “Sebilj.net” koji je volonterski pokrenula sa grupom mladih entuzijasta, s željom da stvore jednu novu platformu u kojoj će obrazovanje, stručnost i kreativne sposobnosti, moral i zdrav odgoj predstavljati osnovni temelj društvenih vrijednosti. Portal je namijenjen kako mladima tako i svima onima koji imaju želju i potrebu da koriste “Sebilj.net” kao svoj izvor znanja.

„Najbolji i najvažniji resurs naše države jesu mladi ljudi. Međutim, svi smo svjesni činjenice da su oni najviše zapostavljeni i da se njihov glas koji je itekako važan slabo čuje. Upravo su oni posebno izloženi negativnim uticajima, te često zanemaruju i zapostavljaju moralne i duhovne vrijednosti, što sve skupa polako dovodi do kulturnog i moralnog posrnuća. Stoga, postojanje ove internet stranice smatram nužnim „, istakla je Kalač.

Kaže da joj je posebno žao kad vidi koliko su mladi pogubljeni u moru jeftinih političkih prepucavanja i borbe za sitne interese određenih stranačkih struktura.

„Nažalost, mladi iz ove zemlje odlaze svakodnevno i odgovorna vlast ne ulaže skoro nikakve napore da ih zadrži, gubeći time najveći potencijal kako za naše društvo tako i za samu državu. Ne želim da tražim opravdanje za ovakvu situaciju, jer ne postoji nijedan razlog zbog čega se talentovanim i darovitim naraštajima ne bi obezbijedile prilike da rade i stvaraju u svojoj matici. Sigurna sam da Crna Gora ima puno toga da ponudi i zadrži kreativne i sposobne ljude spremne da rade za dobrobit cjelokupnog društva i zajednica u kojima žive. Međutim, zahvaljujući neodgovornim pojedincima kako na vlasti tako i onima koji se bave društvenim pitanjima, a koji zanemarju očigledne probleme, mladi bez rezerve donose odluku da život nastavljaju daleko od svog ognjišta. Ja to u potpunosti razumijem, jer sam svjesna realnosti u kojoj se trenutno nalazim i ja, i ostali sa diplomama koje nam nisu garnacija da više ne budemo na teret roditeljima i ostvarimo uslove za normalnu egzistenciju kako bi bili od koristi i sebi i društvu u kojem obitavamo”, sa žaljenjem je istakla naša sugrađanka Emina.

Za kraj nam je kazala da trenutno ne razmišlja o povratku u Tursku, iako je tamo čekaju bolje poslovne prilike.

“ Želim da okušam sreću upravo ovdje u svojoj Crnoj Gori. Smatram da sa poznavanjem nekoliko svjetskih jezika i iskustva koje sam stekla u Antaliji, mogu pronaći način da širim stečeno znanje i stvorim povoljne poslovne prilike kako bih napredovala u profesionalnom i privatnom životu“, zaključila je Emina Kalač.