Ljaić: MUP građanima pogranične regije sa Srbijom treba da omogući lakši prelaz državne granice

0
0

I ove ljetnje sezone svjedočimo velikom broju putnika na graničnim ispostavama, a posebno onima ka Srbiji, čime se stvaraju velike gužve i kolapsi u saobraćaju i stoga je bitno podsjetiti na Sporazum između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Srbije o regulisanju režima pograničnog saobraćaja potpisanog 2018. godine, kazao je danas predsjednik rožajskog odbora URA Husein Ljaić.

Pojašnjava da je ovim Sporazumom bilo predviđeno da građani pograničnih područja iz Crne Gore i Srbije i to iz opština Pljevlja, Bijelo Polje, Petnjica, Rožaje, Priboj, Sjenica, Tutin i Novi Pazar državnu granicu prlaze na 21 mjestu van službeno otvorenih prelaza sa odgovarajućom pograničnom propusnicom.

“Ta vijest je dočekana na zadovoljstva nas građana iz pograničnih predjela jer bi bili umnogome oslobođeni uobičajene administartivne procedure, te bi poslove koje podrazumijevaju prelazak granice završavali na brži i jednostavniji način. Ovim bi se i smanjile gužve na graničnim prelazima jer na onim službeno otvorenim punktovima ne bi više prolazili građani pograničnih regija Crne Gore i Srbije”, kaže Ljaić.

On dodaje da je sporazum potpisan kako bi se stanovništvu nastanjenom u pograničnim područjima obje države olakšalo kretanje i prelaženje državnih granica, u namjeri da razvijaju i unapređuju privrednu, obrazovnu, zdravstvenu, socijalnu, kulturnu, sportsku i druge vidove saradnje.

“Međutim ovaj Sporazum o pograničnom saobraćaju, koji su tada  potpisali ministri unutrašnjih poslova Crne Gore i Srbije nikada nije zaživio u praksi te stoga apelujem u ime rožajske URE i svih građana pogranične regije sa Republikom Srbijom na MUP Crne Gore da ponovo pokrene stvari sa mrtve tačke i da ovaj sporazum nađe primjenu čime će biti umnogome olakšan protok ljudi i roba na graničnim ispostavama sa Republikom Srbijom”, poručio je Ljaić.