LAŽNA VIJEST da su planinari iz Kragujevca bili zavijani na Hajli

0
2068

Vijest da je grupa planinara iz Kragujevca bila zavijana u blizini Rožaja, koju su objavili portali u Crnoj Gori, a prenijeli i neki u Srbiji, uznemirila je vođu ekspedicije, alpinistu 𝗡𝗲𝗯𝗼𝗷𝘀̌𝘂 𝗞𝗼𝘃𝗮𝗰̌𝗮, koji za portal NovaS tvrdi potpuno suprotno od objavljenog. On kaže da je silazak sa planine protekao bez intervencije spasilaca i da je u medijima objavljena senzacionalistička vijest ‘‘𝗼 𝗽𝗼𝗱𝘃𝗶𝗴𝘂 𝘀𝗽𝗮𝘀𝗶𝗹𝗮𝗰̌𝗸𝗲 𝘀𝗹𝘂𝘇̌𝗯𝗲‘‘.

Pojedini crnogorski mediji u nedelju i ponedeljak objavili su da je grupa od petoro turista iz Kragujevca, među kojima i šestogodišnje dijete, bila zavijana 𝘂 𝗺𝗲𝘀𝘁𝘂 𝗚𝗿𝗼𝗽𝗲 𝗻𝗮 𝗽𝗹𝗮𝗻𝗶𝗻𝗶 𝗛𝗮𝗷𝗹𝗮 𝘂 𝗯𝗹𝗶𝘇𝗶𝗻𝗶 𝗥𝗼𝘇̌𝗮𝗷𝗮. Dalje se navodi da su ovu grupu, iz smetova spasili i izvukli pripadnici rožajske 𝗦𝗹𝘂𝘇̌𝗯𝗲 𝘇𝗮 𝘇𝗮𝘀̌𝘁𝗶𝘁𝘂 𝗶 𝘀𝗽𝗮𝘀̌𝗮𝘃𝗮𝗻𝗷𝗲.

Iskusni alpinista i višedecenijski planinar iz Kragujevca, 𝗡𝗲𝗯𝗼𝗷𝘀̌𝗮 𝗞𝗼𝘃𝗮𝗰̌ (𝟱𝟮) koji je predvodio ovu grupu, za Nova.rs kaže da je u šoku zbog neistina koje su objavljene.

‘‘𝗡𝗲 𝘀𝗺𝗲𝗺 𝗻𝗶 𝗱𝗮 𝘇𝗮𝗺𝗶𝘀𝗹𝗶𝗺 𝗸𝗮𝗸𝗼 𝗯𝗶 𝘀𝗲 𝗺𝗼𝗷𝗮 𝗽𝗼𝗿𝗼𝗱𝗶𝗰𝗮 𝗼𝘀𝗲𝗰́𝗮𝗹𝗮 𝗱𝗮 𝗷𝗲 𝗽𝗿𝗼𝗰̌𝗶𝘁𝗮𝗹𝗮 𝘁𝘂 𝘃𝗶𝗷𝗲𝘀𝘁 𝗽𝗿𝗶𝗷𝗲 𝗻𝗲𝗴𝗼 𝘀̌𝘁𝗼 𝘀𝗮𝗺 𝘀𝘁𝗶𝗴𝗮𝗼 𝗸𝘂𝗰́𝗶. 𝗦𝗿𝗲𝗰́𝗼𝗺, 𝘀𝘁𝗶𝗴𝗮𝗼 𝘀𝗮𝗺 𝘂 𝗻𝗲𝗱𝗲𝗹𝗷𝘂 𝘂𝘃𝗲𝗰̌𝗲, 𝗮𝗹𝗶 𝘀̌𝘁𝗮 𝗯𝗶 𝘀𝗲 𝗱𝗲𝘀𝗶𝗹𝗼 𝗱𝗮 𝘀𝘂 𝗺𝗼𝗷𝗮 𝘀𝘂𝗽𝗿𝘂𝗴𝗮 𝗶 𝗱𝗲𝗰𝗮 𝗽𝗿𝗼𝗰̌𝗶𝘁𝗮𝗹𝗶 𝘁𝘂 𝘃𝗶𝗷𝗲𝘀𝘁, 𝗽𝗿𝗲𝗰𝗿𝗸𝗹𝗶 𝗯𝗶 𝗼𝗱 𝗯𝗿𝗶𝗴𝗲‘‘, kaže Nebojša, vidno uznemiren zbog neistinite vesti.

On za Nova.rs svjedoči da je sa dvojicom kolega planinara, prošlog vikenda planirao uspon na 𝗛𝗮𝗷𝗹𝘂 i da su stigli u planinarski dom u mjestu 𝗚𝗿𝗼𝗽𝗲. Međutim, zbog guste magle, odustali su od uspona i prenoćili u planinarskom domu.

Vrijeme se, priča Nebojša, od pravog poljećnog dana, pretvoriilo u sniježnu mećavu, a tokom noći je napadalo skoro metar novog snijega. Obustavili su svoju planinarsku akciju i odlučili da se vrate u Rožaje, a usput su kaže, ponudili pomoć i jednoj majci sa šestogodišnjim djetetom, koja se zatekla u planinarskom domu.

‘‘Svi smo zajedno krenuli ka gradu, prtili smo stazu, a na pojedinim mjestima snijeg je bio visine preko metar. Međutim, nije to nikakava rizična situacija, ništa što već nismo doživeli na planinini. Do grada je nekih osam kilometara i pošli smo na vrijeme, kako nas ne bi uhvatio mrak‘‘ priča ovaj alpinista i dodaje, da su nadomak Rožaja sreli vatrogasni kamion sa spasiocima.

Objašnjava, da su spasioci krenuli u izvlačenje džipa koji se zaglavio na pola puta između grada i planinarskog doma, te da nije bilo ni riječi o tome da je njima potrebna pomoć.

‘‘Mi smo bili na kilometar i po od grada, bez problema smo stigli na odredište. Presvukli smo se, zagrejali malo i odmah krenuli za Kragujevac. To je bezobrazluk šta su uradili u medijima, nema veze s vezom da su nas izvlačili iz smetova. Vjerovatno su hteli da opravdaju svoj izlazak na teren, pa su rekli da su izvlačili turiste iz Kragujevca‘‘, ogorčen je Nebojša.

𝗣𝗿𝘃𝗶 𝗮𝗹𝗽𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗮 𝗶𝘇 𝗦𝗿𝗯𝗶𝗷𝗲 𝗻𝗮 𝗔𝗸𝗼𝗻𝗸𝗮𝗴𝘃𝗶

Nebojša Kovač (52) je iskusan planinar i alpinista, koji kao vođa brojnih ekspedicija, svoju ekipu, kako kaže, nikada nije izlagao rizičnim situacijama.

‘‘Ove neistinite informacije koje su plasirane, ukazuju na to da sam ugrozio živote planinara i šestogodišnjeg djeteta. To su vrlo ozbiljne stvari. Ako je neko vođa grupe, taj je i pred zakonom odgovoran za njihovu bezbijednost. Ja u svojoj dosadašnjoj karijeri nikada nisam ugrozio ljude. Uvek 15 puta mjerim, pa onda sječem, a vrlo lako donosim odluke da odustanem od ekspedicije, ako postoji i najmanji rizik‘‘, kategoričan je ovaj alpinista.

Nebojša Kovač (52) planinarenjem se bavi više od 40 godina, a u profesionalnom alpinizmu je tri decenije. Ujedno je i instruktor spašavanja u ekstremnim uslovima, a kao zaljubljenik u adrenalinske sportove, aktivan je i kao instruktor ronjenjenja.

Bio je prvi alpinista iz Srbije, koji je osvojio vrh Akonkagva na Andima 2006. godine, na koji se popeo sa istočne strane kroz glečer. Tokom svoje alpinističke karijere više puta se peo na Elbrus, Materhorn, Mon Blan, Triglav i najviše vrhove Alpa, 𝗮 𝗻𝗮 𝗛𝗮𝗷𝗹𝗶 𝗸𝗼𝗱 𝗥𝗼𝘇̌𝗮𝗷𝗮, 𝗶𝘀𝘁𝗶𝗰̌𝗲 𝗼𝗻, 𝗯𝗶𝗼 𝗷𝗲 ‘‘𝗽𝗿𝗲𝗸𝗼 𝟮𝟬 𝗽𝘂𝘁𝗮‘‘.

‘‘𝗖𝗿𝗻𝗼𝗴𝗼𝗿𝘀𝗸𝗶 𝗽𝗼𝗿𝘁𝗮𝗹𝗶 𝘀𝘂 𝗺𝗲 𝗯𝗹𝗼𝗸𝗶𝗿𝗮𝗹𝗶‘‘

Nebojša Kovač kaže da je zvao portale koji su objavili vijest o spašavanju planinara iz Kragujevca i tražio da demantuje napisano, ali da nije naišao na odgovor.

‘‘Poslao sam im pouku, oni su me blokirali na svim mrežama, blokirali su mi i telefon. Zvao sam advokata i podneću tužbu protiv tih medija‘‘, rekao je Kovač.

Vijest o spašavanju planinara iz Kragujevca, na svom privatnom Fejsbuk profilu, demantovao je 𝗙𝗲𝘃𝘇𝗶𝗷𝗮 𝗞𝘂𝗿𝘁𝗮𝗴𝗶𝗰́, 𝗽𝗿𝗲𝗱𝘀𝗲𝗱𝗻𝗶𝗸 𝗣𝗹𝗮𝗻𝗶𝗻𝗮𝗿𝘀𝗸𝗼𝗴 𝗸𝗹𝘂𝗯𝗮 ‘‘𝗛𝗮𝗷𝗹𝗮‘‘ 𝗶𝘇 𝗥𝗼𝘇̌𝗮𝗷𝗮.