Krivokapić odlazi, Draginja novi lider

0
286

Kongres Socijaldemokratske partije (SDP) na kojem će biti izabrano novo rukovodstvo, novi saziv Glavnog i Nadzornog odbora i Statutarne komisije biće održan danas na Cetinju. Član Predsjedništva Draginja Vuksanović Stanković jedini je predloženi kandidat za lidera te stranke, na redovnom devetom Kongresu. Ona će na toj poziciji zamijeniti Ranka Krivokapića koji napušta čelo stranke nakon 18 godina.

Vusanović Stanković nametnula se kao logično rješenje za Krivokapićevu nasljednicu, nakon što je na predsjedničkim izborima prošle godine osvojila veoma dobrih 8,3 odsto glasova. Ona je nedavno kazala da sa pozicije predsjednika SDP-a želi da nastavi borbu za bolju Crnu Goru, društvo jednakih šansi, u kojem neće biti privilegovanih zbog partijske ili bilo koje druge veze, kao što je to slučaj danas.

Socijaldemokratska partija obilježila je jedan izuzetno bitan politički period i aktivno učestvovala u svim državnim odlukama od istorijskog značaja – od referenduma, pa do učlanjenja u NATO.

U posljednjih nekoliko godina SDP je prošla kroz veoma turbulentan period. Prije četiri godine fukcioneri SDP-a predvođeni potpredsjednicima Ivanom Brajovićem i Vujicom Lazovićem izašli su iz stranke, nakon sukoba sa Krivokapićem.

Politički sukob u SDP-u okončan je na prvom Glavnom odboru nakon Kongresa stranke, 30. juna 2015. napuštanjem jednog broja funkcionera na čelu sa Ivanom Brajovićem koji su osnovali novu stranku – Socijaldemokrate (SD) i nastavili da djeluju u okviru koalicije sa DPS-om.

Sukob unutar SDP-a je uslijedio nakon sukoba između tadašnjih predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića i premijera Mila Đukanovića oko ekonomskog koncepta. Nakon toga SDP je izgubio veliki broj glasača koji su otišli u Brajovićev SD, što je rezultiralo serijom loših izbornih rezultata, ako izuzmemo onaj na predsjedničkim izborima.

Stoga je očekivana odluka predsjednika SDP-a Ranka Krivokapića koji je krajem aprila saopštio da odustaje od kandidature da bi „otvorio prostor za novu generaciju lidera SDP-a“. Krivokapić je jedan od osnivača SDP-a, a na čelu stranke nalazi se od 2001. godine.

Kongres SDP-a počinje danas u 11 sati u hotelu Grand na Cetinju.