Košuta: Odlazeći premijer Dritan Abazović juče je obmanuo crnogorsku javnost

0
853

Alija Košuta, bivši predsjednik Upravnog odbora Fonda PIO, reagovao je na izjavu predsjednika Vlade Dritana Abazovića. Njegovo reagovanje prenosimo u cjelosti.

Odlazeći premijer Dritan Abazović juče je obmanuo crnogorsku javnost.

I ostala dva smijenjena člana i ja ispunjavamo sve uslove za članstvo u Upravnom odboru Fonda PIO. 

Uostalom, svo troje nas je imenovala upravo ova Vada, a rješenja o imenovanju nam je potpisao lično Dritan Abazović 03. avgusta 2022. godine. 

Dakle, rješenja je potpisao 16 dana prije nego mu je pala Vlada , što znači da su tada i Abazović i njegova Vlada još uvijek imali puni legitimitet. Danas, četiri mjeseca nakon izglasavanja nepovjerenja Vladi u Skupštini, o njihovom legitimitetu ne može biti govora. 

Obavezan sam da crnogorsku javnost obavijestim o tome da odlazeći premijer Abazović  juče spriječio izbor direktora Fonda PIO, a samim tim i redovno funkcionisanje ove institucije. To je učino nezakonitom smjenom tri člana Upravnog odbora, samo dan uoči zakazane sjednice zog tijela na kojoj je trebalo da se izabere direktor u punom mandatu i prekine nezakonito vd stanje, poslije zavrsenog konkursa i u skladu sa Zakonom sprovedenih procedura i u Fondu PIO i kod Uprave za ljudske resurse. 

Abazović je grubo obmanuo javnost konstatacijom da je prvorangirana na konkursu za direktora Fonda PIO Jadranka Milošević u konfliktu interesa. Ona je na sjednici Upravnog odbora Fonda PIO, održanoj 15.12.2022, rekla da neće prisustvovati niti učestvovati u radu sjednice na kojoj će se birati direktor Fonda.

Odlazeći premijer je uspješno odmijenio odlazećeg ministra rada i socijalnog staranja, olakšavajući mu posao oko  nezakonite smjene predsjednika i dva člana UO Fonda PIO, ali ga je neuspješno zamijenio na presu o povećanju penzija.

Smijenjeni Abazović mi je zamjerio  zbog izjave da je kratkoročni premijer koji je napravio dugoročnu štetu državi Crnoj Gori. Tada sam iznio istinu.

Koliko zna, odlazeći Abazović pokazao je juče na presu, miješajući pojmove Upravnog odbora i Borda direktora, pa je u jednoj rečenici smijenio članove UO, a već u narednoj članove Borda. 

Ipak, na kraju mu moram odati priznanje da jednu funkciju obavlja uspješno, demonstrirao je pred kamerama. On je predsjednik Borda direktora za spaljivanje zaplijenjih cigareta. 

Stoji u reagovanju Alije Košute.