Književna nagrada “Zaim Azemović” Faizu Softiću za roman “Noćni čuvar pasa”

0
132

Na sjednici održanoj 11. decembra, žiri za nagradu “Zaim Azemović”, u sastavu Enver Muratović, Mirsada Bibić Šabotić i Enes Halilović, predjsednik žirija, donio je jednoglasnu odluku da nagradi roman “Noćni čuvar pasa” Faiza Softića.

U konkureciji veoma dobrih knjiga, Softićev roman se izdvojio smislom za skiciranje likova i uobličenjem fabule koja, kad se naizgled prekida, obećava ponovni susret dva kraja jedne te iste narativne niti. Sjedinjavanjem više kompleksnih životnih tokova, smislom za iščitavanje tragičkog kao i dominantnim osjećanjem da se pričom i pričanjem može ukrasiti životna svakodnevica, Softić daruje roman koji meandrira između humora i tuge, obrazložio je žiri.

Knjiga otkriva sav piščev pripovedački kapacitet i potvrđuje već iskazani Softićev talenat. Riječ je o djelu kojim se dokazuje piščevo majstorstvo da prepozna motiv i uobliči priču o takozvanom malom čovjeku koja ima potencijal da teče na sve strane svijeta.

Iako godinama živi u egzilu, Softić je ovim djelom dokazao koliko je intenzivan u njemu doživljaj rodnog tla i cjelokupnog Balkana, a to se očituje jezikom, slikama i ritmovima rečenice, stoji u obrazloženju.

Žiri preporučuje roman čitaocima i književnim kritičarima kao djelo koje nikog ne ostavlja ravnodušnim.

Faiz Softić je rođen 1958. u selu Vrbe, Bihor, Crna Gora. Objavio je četiri pjesničke knjige, četiri romana, tri knjige pripovjedaka i dvije monografije. Živi u Luksemburgu gdje radi kao glavi i odgovorni urednik revije “Bihor”. Prevođen na francuski, njemački, engleski i mađarski jezik.

Nagrada “Zaim Azemović” nosi plaketu i novčani iznos.književnost

QUO VADIS AIDA najbolji evropski film

Slični članci

QUO VADIS AIDA najbolji evropski film

12.12.2021.

Mnoga lica sveta

05.12.2021.

Halilović za RTS: Pisac je svedok

04.12.2021.

Jedan dan u novembru

02.12.2021.

black and white labeled box

Film “Deset u pola” u Beogradu

28.11.2021.

Odgovor Hemingveju

22.11.2021.

Zdravlje

VremeBeogradSnow -0  99% 0.45 km/h1pon1uto2sri3čet6petAktuelni postovi

Poslednje objavljeno

protest

Kazaljka na Tviteru

Reklama 1Reklama 2Reklama 3© Copyright 2021. Sva prava zadržana.  |  www.kazaljka.net