Kardović: Naši zakoni nijesu decidni i jasni

0
796

Konsultativna saslušanja kandidata prijavljenih na Javni poziv za izbor četvoro sudija Ustavnog suda Crne Gore nastavljena su pred Ustavnim odborom Skupštine Crne Gore.

Fadil Kardović istakao je da ima bogato iskustvo u pravu te da je fakultet završio prije roka.

Radio je, između ostalog, kao finansijski inspektor i sudija za prekršaje.

On je, odgovarajući na pitanje Koprivice, kazao da je pokrenuto više zahtjeva za procjenu ustavnosti izmjena Zakona o PIO.

„Mislim da su najveća kočnica naši zakoni, koji nijesu decidni i jasni, i onda dolazimo do situacije – dva pravnika, tri mišljenja. Smatram i da su poslanici mogli da utiču, da amandmanski djeluju na Zakon o PIO“, ističe Kardović.

Pavićević je pitala kandidata kakva se slika Ustavnog suda stvara u javnosti, kada znamo koliko je trenutno stanje nefunkcionalno i što bi uradio da rad suda bude transparentniji.

Kardović kaže da je slika suda izuzetno loša iz više razloga.

„Postupci traju godinama, javnost je neinformisana, ljudi koji tamo rade nemaju dobre uslove“, navodi Kardović.

Smatra i da je obaveza suda da podnosi izvještaje Parlamentu, kao i da se traži odgovornost onih koji su doveli do ovakvog stanja.

Ivanović je pitao kandidata što misli o eventualnoj kandidaturi predsjednika Đukanovića na izborima koji slijede.

„Ustav je jasan, predsjednik može biti u dva mandata. Mora se poštovati kontinuitet. Ako je već bio u dva mandata, mislim da bi Ustav trebao da se ispoštuje“, kazao je Kardović.

„Osuđujem na neki način izjavu Kovača“

Na pitanje da li izjave Kovača smatra pritiscima na rad pravosudnih organa, u odnosu na slučaj sutkinje Vujanović, Kardović kaže da osuđuje, na neki način, reakciju Kovača.

„Sudske odluke se ne mogu tako komentarisati, ali to je pravo svakog pojedinca, mi tu ne možemo uticati“, kazao je Kardović.