Jučerašnja Pljevlja posljednji signal da građanskoj državi prijeti smrtna opasnost

0
48

Piše:Duško Marković

Crna Gora ubrzano troši, topi i ugrožava ono što je njen najvredniji i najznačajniji društveni potencijal. Građanski karakter našeg društva, i multivjerski i multietnički sklad nijesu samo vrijednost, već preduslov postojanja, opstanka i razvoja naše države.

Tome nas je uostalom naučilo zajedničko trajanje na ovim prostorima. Jer kad god je nasrtano na građansku i samosvojnu Crnu Goru, dešavali su se progoni i patnje ljudi, posebno u sredinama manjinskih naroda. A poslije toga je i Crna Gora nestajala!

Juče smo imali prilike da vidimo kako se to urušava u Pljevljima, gradu više vjera i više nacija, gradu jedinstvene kulturne i multikulturalne tradicije. Svejedno da li zbog nacionalne pripadnosti šefa lokalne policije, ili kako kažu zbog toga što je službovao u vrijeme bivšeg režima, ili pak i zbog jednog i drugog.

U svakom slučaju jasni i glasni izlivi fašistickog poimanja zajednice i odnosa u njoj!

Bivšoj vlasti se mnogo toga zamjera, i još može zamjeriti… uostalom zbog toga je sada u opoziciji. To je prihvaćeni ishod volje građana prema jednoj politici i njenim rezultatima.

Nova vlast mora da nastavi da radi u interesu građana i države, a ne da progoni neistomišljenike i da urušava državu. Da ostavlja bez posla samo zbog toga što je neko radio u administraciji za vrijeme prethodne vlasti. A radio je u administraciji države Crne Gore, a ne nijedne vlasti, i zajedno sa onima koji su tada bili opozicija a sada su vlast, a uživali su svaku sigurnost i benefite!

Hapsite kriminalce i lopove, ali ostavite časne i slobodne ljude da stvaraju za sebe, porodicu i zajednicu.

Jučerašnja Pljevlja su posljednji signal da građanskoj i multietničkoj, našoj Crnoj Gori, prijeti smrtna opasnost, i to u korist neke tuđe, jednoumne i ekstremističke Crne Gore!

Ovo je još jedan i nadam se posljednji signal, da je vrijeme da i vlast i opozicija zajedno preduzmu odlučne korake da se razgradnja demokratskog društva zaustavi. Ovo nije trenutak optužbi i prebacivanja odgovornosti, već poziv i vapaj za jedinu moguću političku i društvenu akciju.

Crnoj Gori je to potrebno danas, kako sjutra ne bi bilo kasno!