Izložba nošnji manjinskih naroda Crne Gore

0
168

Izložba narodnih nošnji manjinskih naroda, pod nazivom “Sinergija različitosti”, u organizaciji Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore (CEKUM) i Narodnog muzeja biće otvorena u petak, 7. maja, u 14 časova, u Njegoševoj Biljardi na Cetinju.

Autori izložbe su Tatjana Rajković i Eldar Lakota a izložbu će otvoriti akademik Zuvdija Hodžić.

Posjetioci će imati priliku da vide 21 komplet muških i ženskih, seoskih i gradskih, svakodnevnih i svečanih narodnih nošnji manjinskih naroda Crne Gore, kao i više pojedinačnih odjevnih elemena.

Ženska bošnjačka/muslimanska gradska nošnja iz Pljevalja, muška i ženska bošnjačka/muslimanska seoska nošnja iz sjeveroistočne Crne Gore, muška i ženska bošnjačka/muslimanska gradska nošnja iz Rožaja, muška albanska nošnja iz sjeveroistočne Crne Gore, ženska albanska nošnja iz okoline Rožaja, nevjestačka bošnjačka/muslimanska nošnja iz Plava, ženska albanska nošnja iz Plava, malisorska muška i ženska nošnja, nošnja Bokeljske mornarice, ženska dobrotska nošnja, muška muslimanska/bošnjačka begovska nošnja iz Bara, muška muslimanska/bošnjačka gradska nošnja iz barsko-ulcinjske oblasti, spičanska, anamalska, šestanska i bregasorska ženska nošnja i ženske nošnje iz Mrkojevića i Krajine.

Izložba će trajati do 7. juna 2021. godine.