Izložba Lise Sotilis u Rožajama

0
114

U galeriji „Magaza” rožajskog Centra za kulturu, u prisustvu velikog broja ljubitelja umjetnosti, otvorena je izložba slika i skulptura Lise Sotilis, poznate grčko-italijanske umjetnice. Otvarajući izložbu, akademski slikar Aldemar Ibrahimović, podsjetio je da je prvu samostalnu izložbu Sotilisova, priredila u Berlinu, sa svega 18 godina. Izlagala je sa najvećim umjetnicima 20. vijeka, kao što su Endi Vorhol, Rene Magrit, Salvador Dali, Maks Ernst, te Đorđo De Kiriko, naveo je Ibrahimović, dodajući da je ona bila jedina ovlašćena koja je De Kiriku, majstoru metafizičkog slikarstva, retuširala vosak prije livenja.
– Održala je na stotine samostalnih i kolektivnih izložbi u Evropi i svijetu, čak i u čuvenom Metropoliten muzeju u Njujorku, čija je bila dugogodišnja saradnica u kreiranju umjetničkog nakita – rekao je Ibrahimović, podsjećajući na njene grčke korijene.
– Očigledno je Liza pošla duboko oslonjena na ono što su stvorili njeni preci na polju umjetnosti, krećući od helenskog poimanja života, gdje čovjek i njegov razum čine osnov svega. Čovjek je oslobođen od apsolutnog strahopoštovanja i natprirodnih sila i put ka potrazi za idealnom ljepotom, harmonijom i savršenstvom je njen cilj. Na ovim postulatima, bogatoj istoriji i mitologiji, naša gošća zasniva suštinu svog stvaralaštva, bilo da se bavi skulpturom, slikarstvom ili izradom umjetničkog nakita. Ljudsko tijelo, torzo, kao motivi su njena preokupacija, vjerovatno inspirisana mnogim vajarskim djelima koja su nastala u antičkom svijetu. Lisa najčešće koristi bronzu kao materijal koji su i te kako upotrebljavali grčki vajari, ali, veoma vješto koristi tehniku pozlate, što govori o njenom izuzetnom poznavanju vajarskih i slikarskih tehnika – rekao je Ibrahimović.
Obraćajući se publici, Sotilisova se zahvalila na velikom interesovanju za njenu izložbu, kao i direktoru Centra za kulturu, za organizaciju izložbe, te prijateljima iz Atine i Rima, a posebno Jonuzu Mujeviću, direktoru Monteputa koji je inicijator njene izložbe u Rožajama.