Inspirisan srpskim teroristickim napadima na muslimane

0
653

Brenton Tarant (28) iz Australije, jedan od počinilaca nezapamćenog masakra u džamijama na Novom Zelandu, bio je inspirisan srpskim napadima na muslimane. Napad je uživo prenosio preko „Fejsbuka“, a na snimku se čuje i kako sluša srpsku nacionalističku muziku.

Na kome se čuje kako muškarac sluša srpsku krajišku pesmu „Od Bihaća do Petrovca sela“, u kojoj se pominje ime haškog osudjenika Radovana Karadžića i čiji stihovi idu ovako: „Karadžiću, vodi Srbe svoje…“. Osim toga, napadač je slušao čitav niz stranih pesama.

On je i uoči napada je svoje namere objavio na društvenim mrežama.

Dosta pažnje privukli su natpisi na njegovom oružju, na srpskom, ruskom, nemačkom i drugi jezicima koji se odnose na istorijske ličnosti koje su se borile protiv najezde Osmanskog carstva.

Američki sajt „Dejli bist“ objavio je da je Tarant u manifestu na internetu je prethodno pominjao „mim“ koji se odnosi na „srpske napade na bosanske muslimane“.

Navodi se da je napadačev manifest na internet forumu „8čen“, bliskom estremnoj desnici, objavio puno „mimova“, slika sa dodatim tekstom koje se brzo šire među korisnicima društvenih mreža. On u jednom trenutku sebe opisuje kao „onog koji uklanja kebabe“ (kebab removalist), što se po „Dejli bistu“ odnosilo na „mim“ sa sajta „4čen“ o srpskim napadima na bosanske muslimane.

Pravite mimove, postujte mimove i širite memove. Mimovi su uradili više za etnonacionalistički pokret nego bilo koji manifest“, poručio je napadač koji je u međuvremenu identifikovan kao 28-Australijanac Brenton Tarant.

Više od 40 osoba je ubijeno a više od 20 teško ranjeno u masovnim pucnjavama na dve džamije u Krajstčerču na Novom Zelandu.