Hibridne prijetnje prema Crnoj Gori će biti intezivirane

0
284

S obzirom na to da Crna Gora ulazi u novi izborni proces, za očekivati je da hibridne prijetnje budu intenzivirane, kazao je Ivica Ivanović iz Direktorata za politiku i planiranje odbrane Ministarstva odbrane.

Uticaj na mir i stabilnost u Crnoj Gori, kako je kazao, dolazi iz države iz okruženja, a Ivanović poručuje da će Crna Gora znati da se odbrani.

„Volio bih da kažem da će ovaj pritisak biti smanjen. Međutim, imajući iskustva s prošlih parlamentarnih izbora i činjenice da Crna Gora ulazi u novi izborni proces, smatram da će ove prijetnje biti samo intenzivirane“, rekao je Ivanović u Jutarnjem programu Radio-televizije Crne Gore (RTCG).

Glavni cilj takvih prijetnji je, pojašnjava on, uticaj na izborne i političke procese u Crnoj Gori.

„Naši građani su informisani kako su ova djelovanja uticala na političke i izborne procese u Americi, Francuskoj. Neupitno je da će Crna Gora, kao i prošlog puta, znati da se odbrani od prijetnji, posebno jer smo sada članica NATO-a“, rekao je Ivanović.

On je podsjetio na Kontrahibridni NATO tim, koji daje podršku Crnoj Gori, a koji je formiran od strane alijanse da pomaže članicama NATO: „Bitna nam je ta podrška“, rekao je on.

Ivanović je podsjetio i na situaciju s prošlih parlamentarnih izbora kada je Rusija htjela da utiče na izborni proces i uništi ustavni poredak Crne Gore.

„Ovih dana možemo vidjeti jednu histeričnu kampanju dezinformisanja i fabrikovanja lažnih vijesti, sa ciljem da se utiče na proces donošenja odluka u Crnoj Gori i uticaja na sami demokratski sistem vrijednosti koje država baštini“, rekao je Ivanović.