Handkeu počasno članstvo i nagrada Udruženja književnika Crne Gore

0
215

Austrijskom piscu,ovogodišnjem dobitniku Nobelove nagrade za književnost,  Peteru Handkeu, koji je osim po svojim književnim dostignućima, u javnosti  poznat i po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine, Udruženje književnika Crne Gore (UKCG), dodijelilo je počasno članstvo u ovoj književnoj ustanovi (NVO).

“Udruženje književnika Crne Gore dodjeljuje Peteru Handkeu, ovogodišnjem nobelovcu, počasno članstvo u ovoj najstarijoj književnoj organizaciji u Crnoj Gori, kao i uglednu nagradu ”Makarijevo slovo”, za životno djelo, za 2019. godinu”, saopštilo je UKCG.

Ovim činom UKCG iskazuje zahvalnost i poštovanje iskrenom i pravom prijatelju i dobrotvoru, koji je i delom i principijelnim najvišim etičkim stavom ostao na strani istine, pravde i na strani žrtve, navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima.

U saopštenju je citiran i dio iz apela koji je Handke 1999. godine tokom bombardovanja uputio čovječanstvu pod naslovom Čitava planeta zove se Jugoslavija: “Za one koji se na našoj planeti još nisu pretvorili u Marsovce i za ostale zelene koljače, njihova domovina je, počevši od 24. marta 1999. godine, Srbija, Crna Gora i Republika Srpska”.

Nagrada Handkeu je znak razumijevanja i ljubavi, te glas visokog poštovanja, saopštilo je Udruženje.

Handke u Srebrenici

Udruženje pisaca Crne Gore

Na skoro održanoj skupštini ovog udruženja prisustvovao je najstariji član Mitropolit Amfilohije.

Za članove upravnog odbora izabrani su prof.dr Dragan Koprivica,Milica Kralj,Milica Bakrač,Višnja Kosović,Perivoje Popović,Darko Jovović i mr Aleksandar Jovović.

Predsjednik Udruženja je Novica Đurić.

Novica Đurić