Hadžić ne odustaje od Uprave za dijasporu

0
778

Nakon što je krajem aprila odlazeća Vlada Crne Gore Zdravka Krivokapića za novog direktora Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima nezakonito predložila kontraverznog 69-ogodišnjeg dr Šefketa Krcića, još uvijek nije jasno ko će uskoro rukovoditi državnom upravom koja sarađuje sa dijasporom.

I dok se još uvijek vode stranačke borbe oko ove Uprave – Dijaspora traži da se Seidu Hadžiću, vršiocu dužnosti direktora Uprave za dijasporu do sredine aprila, omogući nastavak procesa koji je započeo. Nekoliko desetina udruženja naših građana u dijaspori uputilo dopise premijeru Dritanu Abazoviću i ministru vanjskih poslova Ranku Krivokapiću sa preporukama za imenovanje Seida Hadžića za direktora Uprave za saradnju sa dijasporom kako bi se omogućio nastavak prethodno započetih procesa u cilju nastavka reformi i unapređenja saradnje države i dijaspore, saznaje naš portal od predstavnika dijaspore.

“Cilj je bio eliminisati ga iz Uprave i na taj način mu se osvetiti za neposlušnost u namjerama Krivokapića da ugrozi prava dijaspori, blokira rad Uprave i opstruira saradnju sa dijasporom” – navodi naš sagovornik.

Iako faktički funkcioner te Vlade, Hadžić se često javno suprotstavljao namjerama Zdravka Krivokapića i pojedinih ministara zbog ugrožavanja prava dijaspore, u vidu pokušaja oduzimanja glasačkog prava ali i državljanstava dijaspori, kao i zbog finansiranja ove uprave, ključnog državnog organa za saradnju sa mnogobrojnom dijasporom.

Hadžić, koji je funkciju vršioca dužnosti direktora obavljao u dva navrata, je na konkursu bio prvorangirani kandidat što nije bilo dovoljno Krivokapiću da potvrdi njegovu poziciju čime je prekršena pravna regulativa i na njegovo mjesto imenova dr Šefket Krcić što bi potencijalno bio slučaj i za Upravni sud Crne Gore. Na sjednicama Vlade je dolazilo do otvorenog sukoba tadašnjeg premijera Krivokapića i pojedinih ministara, prvenstveno bivšeg ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića upravo oko imenovanja i rada Hadžića.

Hadžić ne želi odustati od borbe nakon protivpravne smjene iako mu je, prema pisanju portala RFP, u više navrata nuđeno nekoliko direktorskih pozicija a zauzvrat odrekne Uprave za saradnju sa dijasporom. Kako nam je rečeno, funkcija nije njegov motiv već koncept koji dijasporu uzdiže iznad dnevne politike i uvažavanje njenu snagu, volju i pravo da bude ravnopravan član društva u Crnoj Gori.

Hadžić je potpredsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) koja je dio koalicije Crno na bijelo Dritana Abazovića, novog premijera Crne Gore čija Vlada još uvijek nije imenovala Hadžića u jedinom državnom organu koji je pripao ovoj stranci po koalicionom sporazumu iz 2020. Kako javnosti od ranije poznato, iz SPP-a najavljuju i raskid koalicije ukoliko Abazović ne ispoštuje ranije dogovore sa svojim koalicionim partnerima.

Izvor RFP