Fejzić:Istorijski dan, nakon više od 50 godina u Podgorici će biti izgrađena džamija

0
435

Na mjestu nekadašnje Hadrovića džamije u naselju Drač u Podgorici ponovno će biti izgrađena džamija koja je porušena polovinom prošlog vijeka.

To je saopštio bivši glavni imam Islamske zajednice u Pljevljima Samir Kadribašić, koji je objavio i da su danas napravljeni prvi iskopi na lokaciji nekadašnje Hadrovića džamije.

„Danas prisustvujemo istorijskom činu, nakon više od pedeset godina u Podgorici će biti izgrađena džamija. Ovo je rezultat predanog rada u godinama koje su za nama, jer morali smo da se izborimo za povraćaj zemljišta na kome se nalazila Hadrovića džamija, pribaviti potrebne dozvole, izraditi projekat, finansije… A, evo danas uz Alahovu pomoć krećemo u realizaciju projekta njene ponovne izgradnje“, rekao je reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić.

Dodao je i da ne može da sakrije emocije.

„Želim da se zahvalim svima koji su na bilo koji način učestvovali u ovom djelu, posebno našim donatorima“, istakao je Fejzić.

Kako se navodi u saopštenju, jedan od inicijatora za obnovu Hadrovića džamije na Draču bio je profesor Džemo Redžematović, glavni imam za Podgoricu i Nikšić.

„Želim da se zahvalim svim nadležnim institucijama koje su prepoznale potrebu muslimana ovog dijela Podgorice za izgradnjom džamije. Takođe, zahvalni smo i svim pojedincima, koji su na bilo koji način, doprinijeli da ovog jutra krenemo u obnovu Hadrovića džamije“, poručio je Redžematović.

U saopštenju piše da je džamija Hadrovića u Pogorici sagrađena početkom XVIII vijeka.

„Tako je zapisano u vakufskom defteru Arhive u Istanbulu, koja se može naći pod nazivom ‘Beyler camii’ i ‘Alay Beyli’, dakle po tutuli, a ne po vlastitom imenu osnivača. Kako je zabilježio istraživač, Bajro Agović u knjizi ‘Džamije u Crnoj Gori’, održavali su je Hadrovići, pa je po njima i dobila ime. A druga mogućnost govori da je jedan od osnivača džamije bio Hadrović, te iz toga razloga nosi ime Hadrovića, ali što do sada nije potvrđeno. Što je najvažnije, izgrađena je da bi koristila muslimanima Podgorice, a sada će joj biti vraćena ta uloga“, zaključuju u saopštenju.