Evo kako da se izborite sa strahom, nervozom i anksioznošću !

0
203

Sposobnost održavanja samokontrole i smirenosti u stresnim situacijama je veoma važna vještina, ali je veoma teško steći je.

U periodu koji je pred nama, boravak u kući će izazvati pojačanu pojavu anksioznosti, nemira i straha i to je potpuno normalno. Kako bismo sve to uspješno prebrodili, psiholog Mihalkov daje jednostavne smjernice koje će nam pomoći da se izborimo sa njima.

Zaboravite na pitanje “šta ako”

Ne razvijajte najgore moguće scenarije u svojoj glavi, sad nije vrijeme za to. Oduprite se iskušenju da vidite samo ono najgore.

Slavni vozač autimobilskih trka jednom prilikom je rekao: “Glavna stvar tokom trke je gledanje ispred sebe, a ne u zid, jer volan automobila usmjeravate tamo gde vas oči vode. Usredsredite li se na negativni ishod situacije i to će postati i stvarnost.”

Svaki put kada vas obuzme misao šta ako nam se desi nešto loše, zamijenite sa mislima, sve će biti dobro.

Povežite se sa prošlim iskustvom

Kada osjetite da se napad panike približava, pokušajte da mu se oduprete. Vratite se mislima u neki period u kome ste se lijepo osjećali ili kada ste postigli neki veliki uspjeh. Dokazano je da prizivanje takvih emocija u mnogome pomaže u prevazilaženju kriza.

Fokusirajte se na pozitivne aspekte

Iz situacije pokušajte da izvučete samo ono pozitivno. Neka ovo bude period kada ćete steći neke nove vještine ili pročitati knjige koje ste oduvijek namjeravali ili pogledate filmove koje već dugo želite.

“Postoje i mnog gore situacije”, kaže Mihalkov. Kada vas obuzmu misli koje vas uznemiravaju, udahnite duboko nekoliko puta. Meditacija dokazano umiruje stres.

Fokusirajte se na sadašnjost

Ne brojite dane i koliko je još ostalo do kraja ovog stanja, jer će tako situacija postati samo gora. Potrudite se da ovo vrijeme u kojem se nalazite iskoristite na najzanimljiviji i najkorisniji način.