EU uklonila Crnu Goru sa liste sigurnih putovanja

0
547

Pored Crne Gore, uklanjaju se i Izrael, Kosovo, Liban, Sjeverna Makedonija i Sjedinjene Američke Države.

Kako je navedeno u preporuci Savjeta EU, ova lista će se i dalje redovno pregledavati i u zavisnosti od slučaja ažurirati.

Odluka vlada EU znači da će se putnici iz ovih država vjerovatno suočiti sa strožim kontrolama, poput testova na kovid-19 i karantina.

“Kriterijumi za određivanje trećih zemalja za koje bi trebalo ukinuti trenutno ograničenje putovanja ažurirani su 20. maja 2021. Oni pokrivaju epidemiološku situaciju i ukupni odgovor na kovid-19, kao i pouzdanost dostupnih informacija i izvora podataka. Uzajamnost takođe treba uzeti u obzir od slučaja do slučaja”,navedeno je u saopštenju.

Savjet je, kako je napisano, 30. juna 2020. usvojio preporuku o postepenom ukidanju privremenih ograničenja za putovanja koja nisu neophodna u EU.

Ova preporuka je uključivala početnu listu zemalja za koje bi države članice trebalo početi s ukidanjem ograničenja putovanja na vanjskim granicama. Lista se redovno pregledava i u zavisnosti od slučaja ažurira.

“Savjet je 20. maja usvojio izmjenu i dopune kako bi se odgovorilo na tekuće kampanje vakcinacije uvođenjem određenih izuzeća za vakcinisane osobe i ublažavanjem kriterijuma za ukidanje ograničenja za treće zemlje. Istovremeno, izmjene i dopune uzimaju u obzir moguće rizike koje predstavljaju nove varijante postavljanjem mehanizma kočnice za hitne slučajeve kako bi se brzo reagovalo na pojavu varijante od interesa ili zabrinutosti u trećoj zemlji”,istaknuto je u saopštenju.