Erdogan u Istanbulu otvorio bolnicu od milion kvadratnih metara

0
253

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako je njegova zemlja napravila istorijski uspjeh u oblasti zdravstva, a to je kazao tokom obraćanja na svečanosti otvaranja prvog dijela gradske bolnice Basaksehir u Istanbulu. Riječ je o velikom kompleksu koji se prostire na milion metara kvadratnih sa kapacitetom od 2.682 kreveta.

Erdogan je danas u Istanbulu otvorio prvi dio Gradske bolnice Basaksehir, a drugi dio ovog ogromnog bolničkog kompleksa biće otvoren 20. maja, kada će bolnica u potpunosti biti u funkciji. 

“Veći dio od osam novih gradskih bolnica u Turskoj počinje s radom do kraja godine, ostatak u narednoj”, rekao je Erdogan, te dodao: “U vremenu besmisla međunarodnih institucija Turska je pokazala snagu stajanja na vlastitim nogama”. 

Govoreći i o aktuelnoj situaciji oko pandemije koronavirusa, Erdogan je istakao kako svijet ima poteškoće po pitanju respiratora, ali da je Turska taj problem uspješno prevazišla, podsjećajući da njegova zemlja već počela proizvoditi respiratore domaće proizvodnje. 

O temi domaćeg respiratora osvrnuo se i ministar zdravstva Republike Turske Fahrettin Koca, kazavši kako Turska danas ima proizveden domaći i nacionalni respirator, i on je spreman za upotrebu. 

Koca je rekao da će ova bolnica, kada bude potpuno u funkciji, biti najveća bolnica u Evropi po kapacitetu pružanja intenzivne njege u jednom kampusu. 

Ono što je također, specifično za Gradsku bolnicu Basaksehir, jeste činjenica da je u njenoj glavnoj zgradi ugrađeno čak 2.040 seizmičkih izolatora što bolnicu čini “građevniom s najvećom seizmičkom izolacijom na svijetu”. 

Zahvaljujući izolatorima potresa, bolnica će bez ikakvog ometanja moći obavljati sve operativne aktivnosti za vrijeme i nakon najtežeg potresa.