ERDOGAN PRIJETI HARADINAJU

0
355

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ponovno je prijetio kosovskom premijeru Ramushu Haradinaju i javno pohvalio predsjednika Hashima Thacija za pomoć u uhićenju i deportaciji šestorice turskih državljana, za koje Turska tvrdi da su povezani s imamom Fethullahom Gulenom.

Službena Ankara upravo Gulena smatra odgovornim za pokušaj neuspjelog državnog udara prije dvije godine.

U videosnimci Erdoganova obraćanja pristalicama njegove Partije pravde i razvoja, objavljenom na prištinskom portalu GazetaExpress, šef turske države javno je zahvalio Thaciju na suradnji i najavio da će ona biti nastavljena.

Tijekom akcije uhvaćeni su i posebnim letom prebačeni u Tursku Cihan Ozkan, Kahraman Demirez, Hasan Huseyin Gunakan, Mustafa Erdem, Osman Karakaya i Yusuf Karabina.

Prema Anadoliji, oni su bili povezani sa školama koje financira Gulenov pokret.

Službena Ankara upravo Gulena smatra odgovornim za pokušaj neuspjelog državnog udara prije dvije godine.

Druga Erdoganova prijetnja

„Premijer [Ramush Haradinaj] jest nitkov koji je smijenio ministra unutarnjih poslova [Flamura Sefaja] i šefa tajne službe [Dritona Gashija]. U međuvremenu, želim se zahvaliti predsjedniku Kosova [Hashimu Thaciju], koji je bio vrlo dobar suradnik. Na Kosovu ćemo uraditi i druge slične operacije uz pomoć predsjednika Kosova“, najavio je Erdogan.

Na osnovu takvih riječi šefa turske države GazetaExpress konstatira da je Thaci „javno lagao građanima Kosova kad je rekao da nije bio upoznat s otmicom i deportacijom turskih nastavnika s Kosova“.

Portal dodaje da se na taj način, kako se navodi, „predsjednik druge države flagrantno miješa u unutarnja pitanja Kosova i prijeti da može oboriti Vladu i premijera“.

Gazeta očekuje reakciju Haradinaja, jer je to, podsjećaju, Erdoganova druga javna prijetnja upućena premijeru, dok Thacija hvali i zahvaljuje mu na dobroj suradnji.

Prije nekoliko dana Erdogan je upitao Haradinaja po čijoj je direktivi smijenio Sefaja i Gashija.

Izjavio je kako je žalostan zbog poteza koji je uslijedio.

‘Haradinajeva karijera će završiti’

„Otkad si počeo štititi one koji pokušavaju izvršiti udar na Republiku Tursku?“, pitao je Erdogan Haradinaja.

Erdogan je Haradinaju poručio da će pred Kosovarima polagati račun za to što je hranio one koji su pokušali izvesti udar na Tursku.

„Turska je Kosovo prihvatila kao bratsku zemlju. Kako možeš pored sebe hraniti one koji su pokušali izvesti udar na Tursku? Ti ćeš za to polagati račun. Pred mojom braćom Kosovarima, onima koje ja poznajem, polagat ćeš račun za to. Ja to znam“, poručio je Erdogan.

Najavio je i kako će se „karijera premijera Kosova završiti“.

Izvor: Agencije