Emin Kalač pisao Dritanu Abazoviću nakon toga uslijedilo hapšenje Muratovića

0
55

Policija u Podgorici je po međunarodnoj potjernici uhapsila Rožajca Adisa Muratovića, kojeg je Viši sud u Bijelom Polju u odsustvu osudio na 20 godina zatvora zbog ubistva sugrađanina Anesa Kalača 27. jula 2014. godine u Rožajama. On bio u bjekstvu sedam godina.

Otac Anesa Kalača, Emin Kalač, kazao je za „Dan“ da se sedam godina bori za pravdu, ali da su svi njegovi napori da ubijedi vlast da se Muratović krije u svojoj kući u Podgorici bili uzaludni.

– Prije dvadesetak dana pismom sam se obratio novom ministru unutrašnjih poslova Sergeju Sekuloviću i potpredsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću, koje sam obavijestio o sumnjama da se ubica mog sina godinama krije u porodičnoj kući u Podgorici. Zahvalan sam im zbog akcije policije u Podgorici. Najteže mi je bilo kada sam se obratio bivšem ministru policije Mevludinu Nuhodžiću, koji je mene pitao da li je za Muratovićem raspisana potjernica. Sumnjam da je Muratović imao zaštitu u policijskim krugovima i da ga je najviše štitio Zoran Lazović. U suprotnom, on bi odavno bio priveden pravdi– rekao je Kalač.

Apelacioni sud je inače preinačio prvostepenu presudu koju je donio bjelopoljski Viši sud. Potvrđena je kazna Adisu Muratoviću, dok su Anes, Elmin, Jasmin i Mirsad Muratović osuđeni na po godinu i osam mjeseci zatvora zbog pomaganja u izvršenju tog krivičnog djela, a Elvis Muratović na pet mjeseci.

Anes Muratović je prvostepenom presudom osuđen na tri godine zatvora zbog pokušaja ubistva, dok je Elminu Muratoviću izrečena kazna od tri i po godine zatvora za pomaganje u izvršenju krivičnog djela. Ostali od sedmorice optuženih Muratovića oslobođeni su u prvostepenom postupku.

DAN