TRINAEST NAGRADA ROŽAJSKIM MLADIM POETAMA

0
606

Odlazak mladih Rožajaca i njihovih profesora u Novi Sad rezultirao je velikim literarnim podvigom ovih mladih poeta. Naime, tokom 2017/18. Međunarodno književno udruženje u Novom Sadu ,, Scena svih kreativnih“ raspisalo je pet literarnih konkursa za učenike osnovnih i srednjih škola u regionu. Aktivnostima mladih poeta i njihovih mentora, dvanaest laureata je zasijalo u rožajskim osnovnim i srednjim školama, koji su na dostojanstven način predstavile Crnu Goru.

Rožajci su među petsto učenika iz Makedonije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore zavrijedili pažnju Žirija profesora i književnika Nataše Bundalo Mikić i Nemanje Arsovića. Anes Škrijelj, Zahir Šabotić, Amina Kuč i Almina Murić, učenici Gimnazije ,,30.septembar“, pod mentorskim radom profesorice Mirsade Šabotić, po odluci Žirija, svojim pjesništvom zavrijedili su sedam nagrada, dok je Kanita Šabotić dobila dvije nagrade. Kaniti je bio mentor profesor Agim Ljaić.

Amina Kuč, učenica Gimnazije „30.septembar“ Rožaje

Svoje učešće na ovim konkursima dala je i O Š ,, Mustafa Pećanin“. Njeni učenici Nejla Mujević, Hana Kalač i Damir Hadžić, zajedno sa svojom mentorkom Ernesom Demić, darovali su školi tri nagrade, dok je Alma Kuč, učenica OŠ,, Milun Ivanović“ iz Biševa dobila jednu nagradu. Njen mentor bila je profesorica Almasa Monić. Posjeta Novom Sadu učenika i profesora iskoriščena je i za posjetu monumentalnih centara .
Manifestaciji su prisustvovala eminentna pjesnička imena Novog Sada i Beograda. Svoj doprinos programu je dala i profesorica Mirsada Šabotić koja je nastupila i kao mentor i kao počasni pjesnik . Učenici i profesori su pored plaketa dobili i knjige. Odlazak učenika i profesora u Novi Sada finansijski su podržali: Gimnazija,,30.septembar“, OŠ,, Mustafa Pećanin „ i OŠ ,, Milun Ivanović“ iz Biševa. Zajedničkom akcijom ove tri škole i uz finansijsku pomoć ,, Bošnjačkog savjeta Crne Gore“ sa sjedištem u Rožajama kao i ,, Bošnjačkih novina“ isfinansiran je odlazak. Hvala donatorima.