DVA UBISTVA U PODGORICI

0
640

Miloš Šaković (31) gurnuo je kafanski sto ka muškarcu sa kačketom dok mu je ovaj sa pištoljem prilazio, što mu je omogućilo da pobjegne ali na- kratko – desetak metara od restorana Forum u kojem je sjedio, ubica ga je sustigao i u njega ispalio nekoliko metaka.

Prije nego je pojurio za Šakovićem, hici koje je ispalio iz pištolja pogodili su i usmrtili Podgoričanina Radivoja Jovanovića (42).

On je slučajna žrtva obračuna u centru glavnog grada, nešto poslije 12 sati.

Terasa lokala u kom su sjedjeli ubijeni Podgoričani bila je puna. Šaković je bio u društvu supruge i bračnog para sa bebom.

Očevici su ispričali da je njihovom stolu prišao mlađi muškarac obučen u tamno, sa kačketom na glavi i držeći torbicu u ruci. Navodno, imao je silikonsku masku na licu.

Ubijeni Šaković navodno je primijetio da ovaj ima pištolj u ruci, pa je na njega gurnuo kafanski sto, a potom potrčao ka Tržnom centru Ražnatović.

Ubica je zapucao – meci su pogodili Jovanovića koji je sa ženskom osobom sjedio za stolom pored Šakovićevog društva. Nastao je metež, ljudi su počeli da bježe, a nekoliko muškaraca potrčalo je za egzekutorom koji je jurio Šakovića i u trku pucao ka njemu. Stigao ga je kod prodavnice satova Time i u njegove grudi ispalio nekoliko hitaca.

Teško ranjeni Šaković ostao je da leži na pločniku, a ubica je krenuo da bježi kroz portune TC Ražnatović. U središnjem dijelu poklizao se i pao. Na beton mu je ispao metak.

Očevici su ispričali da je nakon pada skakutao na jednu nogu, da je šepao. Sa pištoljem u jednoj i torbicom u drugoj ruci odšetao je ka Ulici Miljana Vukova, a potom Ulicom Balšića gdje je naspram picerije Ćošak skrenuo između zgrada i na parkingu bacio pištolj, kačket i torbicu.

Jedan od očevidaca pucnjave kazao je da se svuda osjećao miris baruta, da je nekoliko prolaznika od straha zaleglo na beton, a da su se centrom grada prolamali vrisci Šakovićeve i žene koja je bila sa Jovanovićem:

“Jedna djevojka je zvala Hitnu pomoć. Naišao je taksista sa nekim bijelim automobilom i ubacili su u vozilo muškarca koji je ranjen ležao na pločniku kod Timea. Ubica je odšetao sa pištoljem u ruci, to je sve kratko trajalo”.

Teško ranjenog Jovanovića Služba hitne medicinske pomoći prevezla je u Urgentni blok.

Ljekari Kliničkog centra nijesu uspjeli da se izbore za njegov, niti za život Miloša Šakovića.

Direktor Urgentnog bloka Nermin Abdić kazao je da su obojica imali prostrijelne rane u predjelu grudi.

Anesteziolog Hasib Lukač objasnio je da su obojica primljeni u teškom stanju, usljed povreda zadobijenih vatrenim oružjem.

“Odmah nakon što smo sproveli mjere reanimacije i pripreme u intenzivnoj njezi povedeni su u operativnu salu, međutim pored svih reanimacionih mjera i postupaka i operativnih zahvata kod jednog od njih nažalost završeno je smrtnim ishodom”, kazao je Lukač nakon što je oko 13 sati u KC preminuo Jovanović.

Nedugo poslije toga na operacionom stolu izdahnuo je i Šaković.

Dok su ljekari Kliničkog centra pokušavali da se izbore za njihove živote, ispred Kliničkog centra okupilo se više osoba koje policija označava bezbjednosno interesantnim.

Viša tužiteljka Ljiljana Lakić kazala je “Vijestima” da je policija obavijestila da je u centru Podgorice došlo do upotrebe vatrenog oružja i da je više lica povrijeđeno:

“Nakon čega sam, radi vršenja uviđaja i rukovođenja uviđajem izašla na lice mjesta. U toku su uviđajne radnje na licu mjesta, a Tužilaštvo će i dalje sa ovlašćenim policijskim službenicima i vještacima odgovarajuće struke preduzimati određene mjere i radnje u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti predmetnog događaja”, kazala je Lakić.

Iz Uprave policije juče su šturo saopštili da su oko 12.10 časova obaviješteni da je na Trgu nezavisnosti u Podgorici “za sada nepoznato lice, na čijoj se identifikaciji intenzivno radi, iz vatrenog oružja ispalilo hice u pravcu M.Š. i R.J”.

“Službenici CB Podgorica, u koordinaciji sa tužilaštvom, preduzimaju intenzivne aktivnosti na identifikovanju lica koje je počinilo ovo krivično djelo i potpunom rasvjetljavanju događaja”, saopšteno je iz policije.

Inspektori CB Podgorica i krim tehničari satima su izuzimali tragove, ali i pratili one koje je ostavio ubica.

Prema saznanjima “Vijesti” on je otiske dlana ostavio na dva automobila na uglu ulica Balšića i Miljana Vukova, a njegov bijeg zabilježile su i kamere sa kockarnice, banke, zlatare i jedne zdravstvene ustanove nedaleko od parkinga na kojem je odbacio oružje.

Brat u škaljarskom, on blizak kavačkom klanu

Šaković je osuđivan zbog dilovanja droge.

Brat je od strica Milića Minje Šakovića, koji slovi za istaknutog člana škaljarskog kriminalnog klana. Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, oni nijesu bili u dobrim odnosima. Ubijeni Miloš navodno je bio blizak suprotstavljenom kavačkom klanu. Isti izvor kazao je da je Miloš Šaković bio u veoma dobrim odnosima sa Igorom Božovićem, jednim od vođa kavačkog klana.

Iz policije je nezvanično rečeno da je Šaković žrtva obračuna kotorskih klanova.

U tom kokainskom ratu život je izgubilo dvadesetak ljudi. Među ubijenima su i slučajne žrtve.

U istom ratu, prije tri dana u Podgorici u bombaškom napadu ubijen je Dražen Čađenović.

Stojanović i Rečević podnijeli ostavke, smjene u ANB-u

Zbog pogoršane bezbjednosne situacije u Podgorici ostavke su sinoć podnijeli direktor Uprave policije Slavko Stojanović i načelnik podgoričkog Centra bezbjednosti Jovica Rečević.

To je za RTCG rekao ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

“Zbog pogoršane bezbjednosne situacije na teritoriji glavnog grada tokom ove sedmice, Stojanović i Rečević podnijeli su ostavke”, kazao je Nuhodžić.

Iz Uprave policije “Vijestima” je objašnjeno da će do imenovanja Stojanovićevog nasljednika policijom komandovati jedan od njegova četiri pomoćnika, navodno Dragan Blagojević.

Prema istim informacijama, Rečević je dužnost predao pomoćniku Dragiši Mugoši.

Radio Antena M javio je da je na dužnost rukovodioca Centra Agencije za nacionalnu bezbjednost Podgorica vanredno postavljen Bojan Vukčević umjesto Milana Kovačevića.

Vukčević je do sada radio u Sektoru za kontraobavještajnu zaštitu Agencije za nacionalnu bezbjednost.